Belgický florista nosí sochám květiny

Florista Geoffroy Mottart zdobí sochy květinami (zdroj: ČT24)

Bruselské sochy ozvláštňují květiny. Umělecký florista Geoffroy Mottart tak dočasnými ozdobami přitahuje pozornost k historickým dílům, které kolemjdoucí v bruselské metropoli většinou jen minou. Zkrášlil mimo jiné sochu belgického krále Leopolda II. nebo symbol Bruselu – čurajícího chlapečka, jemuž nasadil květinový klobouk.

„Když se podíváte na parky v Bruselu, zjistíte, že jsou vážné. Není v nich mnoho květin. A když jimi procházíte, vidíte bronzové sochy se zeleným povlakem,“ chce Mottart podle svých slov hlavní město Belgie trochu oživit.  

Reakce na jeho práci jsou různé, umělec ale vysvětluje, že jeho záměrem je květinami upozornit na už existující díla, které si pozornost zaslouží – ale nemají ji. „Mí přátelé, kteří sem přijeli z Francie nebo Vietnamu, se mě ptali: ‚Čí je tahle socha?‘ A já nevěděl, jak jim odpovědět. Díky tomu jsem se o sochu začal blíže zajímat a nakonec ji barevně oživil květinami. Stal jsem se pak součástí díla i jeho minulosti,“ podotýká Mottart.

Geoffroy Mottart při zdobení sochy
Zdroj: ČT24

Pro své floristické doplňky nejprve navrhne drátěnou formu, kterou následně pokryje květinami. Jeho oblíbenými jsou pivoňky, chryzantémy a kaly. Práce na jedné soše mu zabere několik dní, přibližně stejnou dobu, po kterou pak živé květy vydrží krásné.