Kancelář peklo. Marek Najbrt posílá úřady k čertu

Marek Najbrt natáčí pohádku Čertí brko (zdroj: ČT24)

Režisér Marej Najbrt natáčí pohádku. Příběh, na němž spolupracuje se scenáristy Kanceláře Blaník, se jmenuje Čertí brko. Hlavní roli popleteného čerta hraje Jan Cina, jeho nadřízeného, lucifera, představuje Ondřej Vetchý, který se do pekla vrátil po více než třiceti letech od oblíbené pohádky S čerty nejsou žerty.

Příběh diváky zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle, kde jsou hříchy místních obyvatel monitorovány místní pekelnou pobočkou. Prohřešky Pytlovanů spravedlivě zapisuje kouzelné čertí brko. Jednoho dne ale přestane fungovat. Lucifer proto pověří zmateného čerta Bonifáce, aby na pobočku donesl brko nové. Tím se spustí lavina nečekaných událostí. 

„Bonifác je mladý kluk, který nezapadá do prostředí, v němž je – tedy do pekla. Když se dostane do světa, zjistí, že nezapadá ani tam. Celou pohádku zjišťuje, kam vlastně patří,“ prozradil představitel Bonifáce Jan Cina.

Z kanceláře do kanceláře

Scénář pohádky napsal Robert Geisler a Tomáš Hodan, autoři podepsaní i pod internetovým sitcomem Kancelář Blaník. Stejně jako Marek Najbrt. Tentokrát si na paškál berou úřednický systém.

„Peklo je v našem případě úřad. Je to hnízdo chlupatých špinavých byrokratů, kteří evidují naše činy a posléze vykonávají spravedlnost,“ popisuje Najbrt. Jedním z takových je herec Jakub Žáček. „Hraju čerta archiváře a je mi to vlastně docela blízké, protože jsem si vždycky představoval, že když nebudu herec, tak budu státní úředník. Nerad pracuju,“ přiznává v nadsázce.

Úřednickou funkci dostal i Václav Kopta – je podluciferem, jakýmsi čertovským náměstkem ředitele. „Čertí brko je určitým podobenstvím dnešní doby. Nechci ale příliš prozrazovat. Pohádka má šťastný konec, ale myslím, že tentokrát pobaví nejen děti, ale i rodiče,“ předpokládá. Vedle zmíněných herců se diváci mohou v příběhu těšit také na Judit Bárdos, Mariána Geišberga, Jana Budaře, Tomáše Jeřábka nebo Marka Daniela.

V kinech příští podzim

Natáčet začali filmaři ve středočeských Chrustenicích, kde jednu z šachet železnorudného dolu přeměnili na čertovskou policejní stanici. Štáb se v průběhu srpna a září přesune ještě do Ledče nad Sázavou nebo Doksan, několik dní stráví také na Slovensku.  

V kinech by se Čertí brko mělo objevit příští rok na podzim, později ho uvede i Česká televize, která je jedním z koproducentů filmu.