Zemřela Anne Golonová, autorka románů o Angelice

Ve věku pětadevadesáti let zemřela ve Versailles francouzská spisovatelka Anne Golonová. Popularitu si získala sérií historických romancí o Angelice, „markýze andělů“, které napsala spolu se svým mužem a které v šedesátých letech získaly i filmovou podobu v hlavní roli s Michele Mercierovou.

Golonová se narodila 17. prosince 1921 jako Simone Changeuxová v Toulonu v rodině důstojníka námořnictva. Od mládí ji zajímala historie a psaní, několik románů zveřejnila už ve čtyřicátých letech a po válce založila časopis France-Magazine.

V roce 1947 zamířila jako novinářka do Konga, kde se seznámila s geologem Vsevolodem Sergejevičem Goloubinoffem, původem z Turkestánu. Ten se (to už pod jménem Serge Golon) stal nejen jejím manželem a otcem jejích čtyř dětí, ale také spoluautorem ságy, která měla partnerské dvojici přinést světovou popularitu.

Život s markýzou andělů

První společný román o francouzské aristokratce – Angelika, markýza andělů – vyšel ve Francii v roce 1956 a otevřel celou sérii příběhů emancipované šlechtičny žijící v časech Ludvíka XIV.  

V letech 1957 až 1985 zamířilo na pulty knihkupectví třináct dílů knihy a Golonová na nich spolupracovala se svým mužem až do jeho smrti na začátku sedmdesátých let. Sama stála především za zápletkami, její manžel, znalec jedenácti jazyků, se zabýval sběrem faktografického materiálu.

Romány byly přeloženy do tří desítek jazyků a získaly si sto milionů čtenářů včetně těch z Japonska nebo Ruska. V 60. letech pak režisér Bernard Borderie pět dílů převedl i na filmové plátno, v hlavních rolích s Michele Mercierovou a Robertem Hosseinem jako hrabětem Joffreyem de Peyracem. Sama Golonová ovšem byla vůči filmové adaptaci kritická - postavu Angeliky prý zjednodušila.

Michele Mercierová v titulní roli filmové série o Angelice
Zdroj: ČT