Jak dirigent Barenboim chystal Mou vlast pro Pražské jaro. Podívejte se na trailer

Jak dirigent Barenboim chystal Mou vlast (zdroj: ČT24)

Vzniká dokument Barenboim, Smetana, Má vlast, který mapuje přípravy proslulého dirigenta Daniela Barenboima a Vídeňských filharmoniků na provedení cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany pro zahájení letošního festivalu Pražské jaro. Režisér Martin Suchánek mimo jiné zachycuje Barenboimovu důkladnou práci s orchestrem. Natáčení vyvrcholí 12. května právě zahájením Pražského jara.

„Dokument skládáme z velkého množství natočeného materiálu a jsme ve fázi, kdy máme nahrubo sestavenou jeho kostru. Máme postavenou dramaturgickou linku a nyní to budu čistit, šperkovat a cizelovat a ještě budeme samozřejmě točit v květnu na Pražském jaru, den předtím na koncertu v Mnichově a máme ještě takovou ideu, že pana dirigenta odvezu do Jabkenic, kde bude naladěný klavír, na který hrál Smetana a za který se on posadí, a uvidíme, co z toho vznikne,“ uvedl režisér Suchánek.

Premiéra dokumentu Barenboim, Smetana, Má vlast se uskuteční na mezinárodním filmovém festivalu Zlatá Praha na podzim roku 2017. Snímek se pak dostane také na obrazovky České televize.

Vídeňští filharmonikové na Pražském jaru vystoupí už posedmé, ale pocty zahájit festival se jim dostává vůbec poprvé. „Když mi nabídli, což považuji za velkou čest, dirigovat zahájení pražského festivalu s úžasným vídeňským orchestrem, hned jsem souhlasil,“ uvedl Barenboim.

Dirigent Barenboim: Téma vlasti je dnes stále aktuální

Slavný dirigent v dokumentu zdůraznil, že téma vlasti je v dnešní době stejně aktuální jako v době Smetanově. Úzce se dotýká také jeho samotného, protože se angažuje v lidskoprávních a politických otázkách. Založil například West-Eastern Divan Orchestra, ve kterém bok po boku hrají mladí hudebníci z Izraele a Palestiny.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Myslím, že výsledek bude nesmírně zajímavý a atraktivní nejen pro milovníky hudby. Je to vlastně prostá studie dirigentovy práce, oproštěná od příkras a vysvětlujících komentářů. Je to objevování světa, do kterého se málokomu podaří nahlédnout,“ řekl Suchánek, jehož vidění světa ovlivnil jeho otec, malíř a grafik Vladimír Suchánek.

Mnohé ze snímků Martina Suchánka se dotýkají světa vážné hudby. Natočil mimo jiné portréty českých muzikantů Legenda jménem Kubelík (1999); Antonín Dvořák - Deo Gratias (2001); Václav Talich - Sebevědomí a pokora (2004) a Ecce homo Bedřich Smetana (2004). 

Důkladná příprava

Účast Daniela Barenboima na zahajovacím koncertu festivalu je výsledkem několikaletého vyjednávání. Slavný dirigent pojal přípravy důkladně. Nechal si zaslat videozáznam slavné interpretace Rafaela Kubelíka z Pražského jara 1990 a Smetanovu Mou vlast zařadil na program Berlínského Státního orchestru v prosinci 2016.

Poté dílo nastudoval s Vídeňskými filharmoniky a uvedl na koncertech ve Vídni, Paříži nebo Kolíně nad Rýnem. S Vídeňskými filharmoniky Mou vlast zahraje v předvečer festivalu 11. května v Mnichově.

Chystaný 72. ročník hudebního festivalu Pražské jaro nabídne 45 koncertů, na kterých zahrají velké orchestry jako Torontský symfonický nebo Orchestre de Paris. Diváci České televize mohou díky pořadu Echo Pražského jara tradičně nahlédnout do zákulisí přehlídky.