Zrní za patnáct let už je skoro sklizeno

Rozhovor s Ondřejem Slavíkem (zdroj: ČT24)

Hudební skupina Zrní oslavovala po celý letošní rok 15 let na scéně a výroční sezonu završila sérií speciálních koncertů. Na pódium přizvala exotického hosta - indicko-tibetského hudebníka Lotena Namlinga. Před svými koncerty muzikanti zavzpomínali i na své začátky a přidali několik pouličních vystoupení. Jubilejní turné završí 16. prosince v Pardubicích, o čtyři dny dříve zahrají ještě v Praze. „Bude to na rok náš poslední pražský koncert,“ upozornil v rozhovoru bubeník a akordeonista Zrní Ondřej Slavík.

Jak došlo na spolupráci s tibetským hudebníkem Lotenem Namlingem? 

Vznikla, když nás oslovili Brontosauři v Himalájích, organizace, která v severní Indii staví školu, jestli bychom mohli být patronem jejich projektu. Rádi jsme souhlasili a pak přišel i nápad, že sem přijede tibetský umělec Loten Namling. Je to velmi srdečný člověk.

On sám říká, že Češi a Tibeťané k sobě mají velmi blízko. Jak to pravděpodobně myslel?

Myslím, že jde o nějakou hloubku věcí. Češi, jak známo, rádi chodí do hospody a baví se tam o všech možných tématech, a také to bude asi vztah k přírodě, které tu máme spoustu. 

Každý z koncertů jste ozvláštnili odpoledním buskingem. Jaký máte vlastně vztah k pouličnímu hraní? Je to pro vás jakýsi protipól pódií, nebo spíš návrat k začátkům?

Spíš návrat k začátkům. Chtěli jsme v roce, kdy slavíme patnáctiny, připomenout, jak jsme začínali hraním na ulici.

Co dalšího máte v nejbližší době v plánu?

V lednu pojedeme natáčet do Španělska nové cédéčko. Písničky už máme hotové, deska by měla vyjít v březnu. Bude posunem do více elektronické roviny. Na album navážou i koncerty, možná jich bude méně, rádi bychom, aby byly propracovanější.