Mladí Vietnamci jsou Češi. A hledají cestu ke svým rodičům

Vzniká film o mladé generaci vietnamské komunity (zdroj: ČT24)

Myslí jako Češi a mluví jako Češi. A jenom obtížně hledají společnou řeč s generací svých rodičů. Režisér Dužan Duong právě natáčí film o mladé generaci vietnamské komunity. Snímek s názvem Bo Hai (v překladu Táta Hai) je dokumentární fikce, ale vychází z reálných situací.

Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky a začali zde podnikat, aby zajistili dobré živobytí pro další generaci. Mladí Vietnamci se zatím zcela integrovali, často je vychovaly české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny.

Knedlíky, řízky, chata

„I když jsme jedna rodina, tak jsme v něčem vzdálení. Neměli jsme na sebe mnoho času. Táta, když jsme byli malí, tak nás dával české chůvě, která nás vychovávala, takže znám spoustu českých věcí. Jezdili jsme na chatu, lezli po stromech, jedli jsme knedlíky nebo řízky, ale rodiče jsme potkávali jenom pozdě v noci,“ vypráví režisér Dužan Duong.

Do Česka se jeho rodina přestěhovala, když mu byly čtyři roky. Hovoří lépe česky než vietnamsky, jeho otec naopak hovoří špatně česky, takže komunikace není snadná. „Jsem Vietnamec a Čech, jsem obojí. Když přemýšlím, tak myslím česky, ale co se týče rodinných hodnot, tak je mi bližší Vietnam. Ve vztahu k tátovi je nejdůležitější úcta,“ uvažuje filmař.

Pochopit svoje kořeny

Otce i bratra obsadil do vznikajícího filmu, aby lépe pochopil svoje kořeny a zároveň nasvítil situaci vietnamské komunity v Česku. První scény natáčí v autentické rodinné večerce a kopíruje situace, které sám zažil. „Musím otce režírovat, což je těžké, ale na druhou stranu tam cítím napojení, poznáváme se víc než za posledních dvacet let,“ říká režisér.

Peníze filmaři získali díky sbírce. Natáčení snímku o generačních rozdílech uvnitř vietnamské komunity má trvat devět dní, ale do vybraných kin se dostane až příští rok. Projekce doprovodí také diskuse s tvůrci.

Dužan Duong už před dvěma lety natočil krátkometrážní snímek Mat goc, který vyhrál na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.Hlava v sekci Česká radost. V dokufikci zkoumal, jak se na Vietnam dívají mladí Vietnamci, kteří vyrostli v západní kultuře.