Festival v Glastonbury nadchla Adele a zklamal brexit

V Británii v neděli skončil festival Glastonbury, jedna z největších hudebních přehlídek pod širým nebem. Hvězdou ročníku se stala Adele, která nadchla publikum zpěvem i přirozeným projevem. Naopak velikým zklamáním bylo pro většinu festivalových fanoušků rozhodnutí britské veřejnosti opustit Evropskou unii.

Podle deníku The Independent se na festivalovém dění odrazila nespokojenost převážně mladých účastníků akce s výsledkem čtvrtečního referenda o EU, v němž Britové odhlasovali odchod z Unie. Tři čtvrtiny mladých Britů přitom hlasovali pro setrvání v Unii.

Proti ukončení členství v evropském svazku se vyslovili například Coldplay, kteří festival v neděli zakončili. Na svém Twitteru napsali, že se s rozhodnutím o brexitu neztotožňuje kapela a „vlastně ani celá naše generace a generace budoucí“.

Organizátoři přehlídky ve zvláštním festivalovém deníku napsali, že se „nikdy necítili být méně Brity“. K divákům v sobotu večer promluvila také Adele, která mimo jiné prohlásila, že „se právě dějí poněkud divné věci“, a lidé by proto měli držet při sobě.

Lidé rozhodně drželi při sobě během koncertu Adele, kdy zpěvačka podle britských serverů ukradla celý sobotní večer pro sebe. Patrně největší popová diva současnosti si získala publikum nejen svým podmanivým hlasem, ale také autentickým a vstřícným projevem.

Navzdory skvělé Adele však na letošním ročníku leží stín zklamání. Kromě brexitu náladu mladých posluchačů pokazilo také špatné počasí, kvůli kterému se téměř celý festival odehrál na blátě. Někteří hudební fanoušci se proto rozhodli odjet předčasně. Mnozí ale našli své vozy zapadlé v bahně a museli si přivolat pomoc, uvedla britská média.

Českým zástupcem na přehlídce byla kapela Mydy Rabycad v čele s rusovlasou zpěvačkou Žofií Dařbujánovou.