Cena Jiřího Ortena oblékla Šaty z igelitu

Praha – Letošní Cenu Jiřího Ortena dnes obdržel čtyřiadvacetiletý autor Vratislav Maňák. Slavnostní ceremoniál a předání diplomu proběhlo na pražském veletrhu Svět knihy. Porota ocenila jeho povídkovou sbírku Šaty z igelitu. Maňák je novinář a v současné době pracuje coby redaktor portálu ČT24.

Komisi se zalíbil Maňákův „úsporný styl“ psaní, který se ale vyhýbá plytkosti a rovnou „míří ke dřeni“. Šaty z igelitu obsahují celkem třináct příběhů, které vzájemně propojuje ústřední téma samoty. Ta je pokaždé zobrazena odlišným způsobem.  

Příběhy se neodehrávají na konkrétním pozemském místě. Autor se naopak noří do neurčitého času a prostoru. Při četbě tohoto díla tedy čtenáři evokuje snovou představu něčeho, co je, ale zároveň není.  

Porota ocenila i Maňákovy vyjadřovací způsoby. Má poetický slovník a jeho texty se prezentují v celistvé formě a perfektně drží u sebe. 

Čerstvý debutant se narodil ve Stříbře. A právě na místním gymnáziu se začal věnovat literární tvorbě. Později vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Ukázku jeho prací mohou zájemci najít i v časopisech Host či Tvar. 

Vítěz porazil v klání např. konkurenty a básníky Ondřeje Buddeuse a Michaelu Keroušovou. Celkem ale Šaty z igelitu čelily dalším devětadvaceti prozaickým či básnickým dílům. 

Cena Jiřího Ortena se každoročně udílí česky psané próze nebo poezii. Autorovi knihy však nesmí být v tu dobu více než třicet let. Akci organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů.