Okamžiky Petra Sirotka plynuly přes Nepál i zátiší

Jméno Petra Sirotka je spojeno především s profesí kameramana, při svých cestách často ale vytahoval i fotoaparát. Pražská Leica Gallery zahrnula do jeho Okamžiků uplynulých let fotografie z expedice do Nepálu a umělecká zátiší.

Od poloviny 70. let pracoval Petr Sirotek jako kameraman v Krátkém filmu Praha. Za téměř patnáct let působení tu natočil přes 200 filmových dokumentů a dvě desítky autorských snímků. S expedicemi, při nichž natáčel a také fotil, projel takřka celý svět. 

Účastnil se i první československé horolezecké expedice na pátou nejvyšší horu světa Makalu. Z výpravy do Nepálu vznikly čtyři dokumentární filmy a také série dokumentárních fotografií. Snímky, v nichž se mu podařilo zachytit každodenní život místních obyvatel i v extrémních přírodních podmínkách, tvoří jednu část výstavy v Leica Gallery.   

Tu druhou pak umělecké fotografie, sám autor je nazývá zátiší. Vidí v nich nejen bizarní předměty, ale především součást života těch, kteří se jimi obklopují. Okamžiky uplynulých let potrvají v Leica Gallery do 19. června, k výstavě vyšla i publikace shrnující Sirotkovo celoživotní dílo. 

Reportáž: Okamžiky Petra Sirotka na výstavě (zdroj: ČT24)