Jak Alibaba k úspěchu přišel? Nejbohatší Číňan radí i česky

Jaký je čínský recept na úspěch? Něco málo z něj prozradil nejbohatší občan Říše středu a majitel nákupního portálu Alibaba Jack Ma. O miliardáři vyšla v českém překladu nová biografie. Jak ale k majetku přišel a zda je za jeho úspěchem jen píle, se v ní čtenáři nedozví.

„Máme problémy, o nichž se jiným ani nezdá. Zaměstnáváme 34 tisíc lidí,“  řídí Jack Ma tolik zaměstnanců, kolik by se vešlo do menšího města.

V knize Alibaba's World, kterou napsal americký novinář a Maův dlouholetý viceprezident pro PR Porter Erisman, je Jack Ma označován za otevřeného a vstřícného šéfa. Muže, jehož neodradí těžkosti. „Je neskutečně inovativní a týmový hráč. Vytvořil prostředí, kde se zaměstnanci soustředí více na úspěch firmy než jen na to, potěšit šéfa,“ tvrdí Porter.

Do knihy zahrnul i čtyřicet pravidel, které majitele Alibaby přivedly k úspěchu. Tedy k vytvoření firmy, jež si podmanila Google, spolkla Yahoo China a v obratu předčila eBay a Amazon. Především ovšem naučila nejlidnatější stát světa nakupovat on-line.

Vyšel český překlad knihy zakladatele Alibaby (zdroj: ČT24)

Ve své kariéře se ale Ma nevyhnul ani obtížným chvílím. Dodnes je otázkou jeho spolupráce s čínskými komunisty. V knize tvrdí, že byznysmen by měl vládu respektovat, ale nespolčovat se s ní. Alibaba ale s čínskou vládou spolupracuje, například při kontrole internetu. O tom se ale v knize lidé nedočtou.  

V českém překladu ji pod názvem Alibaba.com: Příběh největšího on-line tržiště světa vydalo nakladatelství Aligier.