Emma Watsonová ve filmu vstoupila do sektářské kolonie Dignidad

Bývalý nacistický voják Paul Schäfer založil kolonii Dignidad v Chile poté, co uprchl před obviněním z pedofilie z rodného Německa. Skoro čtyřicet let komunita sloužila jeho perverzi a jako žalář pro odpůrce diktátora Augusta Pinocheta. Otřesná historie nyní inspirovala thriller Kolonie. Hlavní role sehráli Emma Watsonová a Daniel Brühl.

Drama režiséra Floriana Gallenbergera se za ostnatý drát kolonie vrací v době, kdy do zatčení sektářského vůdce zbývaly ještě desítky let. Film vypráví o mladém německém páru Leně a Danielovi, kteří se nachází v Chile v době vojenského převratu v roce 1973. Hlavní hrdiny hrají Daniel Brühl (Hanebný pancharti, Rivalové) a Emma Watsonová, kterou proslavila role čarodějky Hermiony ve filmové sérii Harry Potter.

Zachránit svého muže

Lena a Daniel jsou rozděleni, když Daniela zatkne soukormá policie generála Augusta Pinocheta. Lena se za Danielem vydá a vypátrá uzavřenou oblast Colonia Dignidad. Kolonie se vydává za dobročinnou misi vedenou kazatelem Paulem Schäferem (Michael Nyqvist), ale ve skutečnosti je to místo mučení a útlaku. Lena se přesto přidá ke kultu, který v kolonii působí, aby svého muže zachránila.

Otřesná historie inspirovala drama Kolonie (zdroj: ČT24)

Emma Watsonová, která je zároveň feministická aktivistka, uvedla, že ji přesvědčil příběh silné ženy, která se vydá zachránit svého manžela. Daniela Brühla zase zaujala nepříliš známá historie. „Když jsem se doslechl o kolonii Dignidad a seznámil jsem se touhle strašnou částí dějin, byl jsem překvapený, jak málo lidí o ní ví. Když mi Florian nabídl tenhle projekt, byl jsem okamžitě pro,“ říká populární herec.

„Mám tu zkušenost, že když mladí lidé jdou na ten film, tak očekávají strhující thriller. Ale nakonec jsou překvapeni, že to všechno byla pravda,“ říká režisér Florian Gallenberger. Z kinosálu tak často vede první cesta mladých diváků k internetovému vyhledávači ve snaze zjistit si o hrůzné minulosti co nejvíc informací, což si tvůrci filmu přáli. Do českých kin snímek Kolonie vstoupí v polovině dubna.

Úkryt pro hledané nacisty

Kousek Německa vznikl v srdci přírody na jihu Chile v roce 1961. Colonia Dignidad, ležící asi 350 kilometrů jižně od chilské metropole Santiaga, měla být osadou se sociálním programem, kde se muži věnovali zemědělství, ženy domácím pracím a děti tanci a zpěvu.

Trailer / Kolonie (zdroj: YouTube)

Minulost zakladatele kolonie, bývalého desátníka nacistické armády Paula Schäfera, však vyvolávala znepokojení. Tento muž začal velmi rychle brutálně ovládat německou komunitu čítající několik stovek lidí a vnutil jí tak přísná pravidla, že to hraničilo s otroctvím.

Schäfer zneužíval rovněž děti, které byly od narození oddělovány podle věku a pohlaví a byl jim téměř znemožněn jakýkoli kontakt s rodiči. Mnohé zde narozené děti opustily kolonii až v dospělosti, když v roce 1997 bývalý nacista, podezřelý zejména z pedofilie, uprchl.

Chilané tehdy objevili, že německá enkláva byla ve skutečnosti peklem i pro odpůrce diktatury Augusta Pinocheta (1973 až 1990). Mnozí z nich tu byli mučeni nebo v oblasti zmizeli. Naopak kolonie sloužila jako úkryt pro hledané nacisty. Paul Schäfer byl nakonec zatčen v roce 2005 v Argentině a odsouzen na dvacet let za zneužívání mladistvých a mučení. Zemřel ve vězení ve věku osmaosmdesáti let.