Kolonie Dignidad – místo, kde se týraly děti a schovávali se nacističtí zločinci

Víc než sto zneužívaných Němců se snad dočká spravedlnosti. V Německu jde před soud jeden z vůdců sekty Colonia Dignidad. Skupina působila od 60. let na odlehlém místě v Chile. V uzavřeném táboře docházelo k týrání dětí i dospělých. Skrývali se tu i hledaní nacisté.

Kolonii Dignidad založil v Chile v roce 1961 Paul Schäfer - bývalý nacistický lékař, který se dal na dráhu evangelického kazatele. Svět kolonii u města Parral dlouho považoval za skupinu neškodných podivínů v bavorských krojích. Jenže když se roku 1988 dostali dva členové sekty ven, vynořily se na povrch první hrůzy. Asi 300 obyvatel nesmělo území obehnané ostnatým drátem opustit. V usedlosti platil zákaz telefonů, kalendářů a až na výjimky i sexuálních vztahů. 

Dnes 51letý Werner Schmidke na hrůzy z kolonie nerad vzpomíná. Když mu byly dva roky, matka ho s devíti sourozenci odvezla do Chile. Jeho rodiče byli přesvědčeni, že míří za lepším. Jenže děti už na lodi od rodičů oddělili. Drželi je v domě, kde bydlel charismatický vůdce celé osady.

Tím Wernerovo utrpení začalo. Od rána do večera nosil dříví z lesa nebo vykopával kameny na poli. Celé dny jen o chlebu a vodě. To nejhorší ale mělo teprve přijít. Zavedli ho do budovy podobné nemocnici. Ve velké místnosti ležely na postelích připoutané nahé děti. Svlékli ho, zavázali mu oči, do uší dali špunty. „Pak začalo peklo. Elektrické šoky, zvířecí bodnutí. Najednou jste slyšeli, jak někdo vedle vás křičí, pokud jste zrovna nebyli na řadě vy. Bylo to peklo. Skoro o tom nedokážu mluvit, ale chci, protože chci, aby se svět dozvěděl, co se stalo,“ říká Werner Schmidke. 

Sekta Colonia Dignidad (zdroj: ČT24)

Definitivní odhalení přišlo v roce 1997, kdy zakladatel sekty z Chile uprchl před úřady a chudí, málo vzdělaní a traumatizovaní příslušníci sekty se ocitli na svobodě. Objevily se první žaloby proti Schäferovi. Toho policisti zatkli o osm let později v Argentině, kde se schovával. Chilský soud ho za zneužívání dětí a dospělých poslal na dvacet let do vězení, kde muž přezdívaný Věčný strýc předloni zemřel. 

Z kolonie je teď hotel

Vážné zločiny proti německým občanům ale nespáchal Schäfer sám. Pomáhala mu velmi malá a soudržná skupinka, která za ním pevně stála. Kromě jiných do ní patřil i Hartmut Hopp. Schäferův blízký spolupracovník je druhým odsouzeným. Taky on ale stihl před trestem z Chile utéct. Ke zděšení obětí sekty se ale Hopp loni objevil v Německu. Nucený převoz do chilského vězení mu nehrozí, protože německá ústava zakazuje vydání vlastních obyvatel do ciziny. Poškození proto okamžitě podali novou žalobu.

„Doktor Hopp je obviněný hlavně z napomáhání a podněcování sexuálního zneužívání dětí,“ upřesňuje státní zástupce Hans-Dieter Menden. To jsou totiž jediné zločiny, u kterých ještě neuplynula promlčecí lhůta. Během předchozích procesů přitom vyšetřovatelé odhalili další překvapivé skutečnosti. Třeba že se v kolonii skrývali hledaní nacističtí zločinci - včetně nechvalně proslulého doktora Mengeleho. Nebo že vojenský režim diktátora Pinocheta kolonii pravidelně využíval jako tajnou mučírnu. Hopp se k případu odmítá vyjadřovat. 

Kolonie Dignidad přitom pořád stojí. Noví správci ji zmodernizovali. Snaží se na odlehlé místo přilákat turisty. V usedlosti přejmenované na Vila Baveria vznikl hotel. Z výnosů se platí odškodné obětem týrání.