Colours of Ostrava přivezou psychedelické Tame Impala i africké rytmy

Hudební festival Colours of Ostrava oznámil další jména, která přidal na seznam účinkujících na letošním ročníku. Jsou mezi nimi australští psychedeličtí Tame Impala a čtveřice afrických kapel a hudebníků: Rocky Dawuni z Ghany, Songhoy Blues z Mali, Joel Sebunjo & Sundiata z Ugandy a Mbongwana Star z Demokratické republiky Kongo. Nebude chybět ani jeden z největších britských objevů loňského roku Nothing But Thieves.

Největší renomé z nově oznámených jmen mají Tame Impala. Pětičlenný projekt okolo zpěváka, hudebníka a skladatele Kevina Parkera se veze na hladině psychedelického rocku a popu. Kapela si tak vydobyla nominace na Grammy i Brit Awards, uhranula hudební kritiky, prodejní žebříčky i návštěvníky největších festivalů po celém světě. Návod k poslechu jejich muziky vystihla jedna z recenzí: „Je to psychedelická hudba ne jako pojmenování hudebního žánru, ale spíš jako skutečný popis toho, jak se rozšiřuje vaše vědomí, když Tame Impala posloucháte.“

Nothing But Thieves z Velké Británie se stali jedním z největších britských objevů roku 2015. Jejich hudba, založená na naléhavém hlasu frontmana Conora Masona, řízných rockových kytarách a silných refrénech, zazněla na koncertech před Arcade Fire, Muse, Young Guns i Georgem Ezrou, umístila se vysoko v ostrovní hitparádě a na iTunes. Mezi vinyly se debutové album stalo dokonce nejprodávanějším.

Zpátky ke kořenům

Seznam nových jmen v tuto chvíli uzavírají čtyři afričtí hudebníci a kapely: Rocky Dawuni, zpěvák reggae z Ghany, aktuálně nominovaný na Grammy, malijská rocková kapela Songhoy Blues, hráč na upravenou jednadvacetistrunnou koru Joel Sebunjo z Ugandy, hrající s kapelou Sundiata afrofunk, a elektronicko-rockoví Mbongwana Star z Demokratické republiky Kongo s dvěma frontmany na vozíčku z formace Staff Benda Bilili.

Prvními oznámenými jmény už byli třeba Of Monsters and Men, Passenger, ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, Mariachi El Bronx, CC Smugglers, The Unthanks, Freeborn Brothers nebo My Baby. Patnáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2016 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě.