Audience u Febiofestu: Přijede Peter Morgan, scenárista vladařů

O některých významných politických osobnostech ví Peter Morgan mnohé. Je autorem například Duelu Frost /Nixon o „boxerském zápasu“ odstoupivšího amerického prezidenta a televizního moderátora nebo snímku Královna, který nahlíží do Buckinghamského paláce po smrti princezny Diany. Více o svých filmech možná tento britský scenárista poodhalí návštěvníkům letošního Febiofestu, jehož je prvním oznámeným hostem.

Na třiadvacátém ročníku převezme Morgan cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Kromě zmíněných filmů ji obohatil například scénáři k Poslednímu skotskému králi o ugandském diktátorovi nebo k Rivalům o soupeření mezi závodníky Formule 1 Niki Laudou a Jamesem Huntem.

Na Oscara byl nominován dvakrát, nezískal ho ani jednou, ale k prestižní sošce dopomohl svým textem Helen Mirrenové v roli královny Alžběty II. Mirrenová si zahrála stejnou panovnici i v Morganově divadelní hře Audience, kterou v českém překladu má pod názvem Audience u královny s Ivou Janžurovou v hlavní roli aktuálně na programu i pražské Národní divadlo

Do Prahy Morgan přijíždí jako host Febiofestu, Česko pro něj ale není neznámé. Jeho manželkou je dcera politika Karla Schwarzenberga Anna Carolina.

Plakáty Febiofestu 2016
Zdroj: MFF Praha – Febiofest

Na první promítání pozve diváky Mezinárodní filmový festival Febiofest letos 17. března, pražská část skončí 23. března. Třiadvacátý ročník, jehož provází postava toulavého černého kocoura, tradičně pak zamíří i do regionů. Ozvěny jsou plánovány do 21. dubna ve čtrnácti městech.