ČT připravila pod stromek čtyři nové pohádky. Jednu i pro neslyšící

Princové charakterní i zákeřní, princezny skromné i neskromné (včetně jedné, která chce Vánoce každý měsíc) a čtyři šťastné konce slibují premiérové sváteční pohádky. Od 23. do 26. prosince mohou diváci vidět na ČT každý den jednu, na úvod vůbec poprvé pohádku pro neslyšící.

Na Štědrý den se dva následníci trůnu - Patrik Děrgel a Kryštof Hádek - budou přít o to, kdo z nich je Korunní princ. Svou roli ve sporu, v němž jde nejen o půlku království, ale i o celou princeznu (Eva Josefíková), jako nekalý prostředek boje sehraje čarovný nápoj  zapomnění. Podle scénáře Petra Hudského moderní pohádku na klasické motivy natočil Karel Janák, který už má ve vánočním portfoliu Dvanáct měsíčků a Princeznu a písaře.

Upoutávka: Korunní princ (zdroj: ČT24)

25. prosince připluje na obrazovky Svatojánský věneček. Sňatek princezny (Eliška Jansová) má zachránit království zchudlé kvůli bláznivým nápadům jejího otce (Boleslav Polívka). Nápadníky má všelijaké, jak asi proti nim obstojí Ondra (Jiří Mádl), který touží po tom stát se plavcem na divoké vodě? Scénář napsal Marek Epstein, režie se ujal Jiří Strach. Jeho Anděl Páně, jedna z nejoblíbenějších vánočních pohádek, nebude na programu chybět ani letos. V příštím roce se diváci mohou těšit na pokračování.

Upoutávka: Svatojánský věneček (zdroj: ČT24)

Druhý svátek vánoční vyzradí Johančino tajemství. Ne úplně šťastný život hlavní hrdinky (Dominika Zeleníková) zaviní nedochvilná sudička (Emília Vášáryová). Naštěstí na nápravu v pohádkách není nikdy pozdě. „Záhadou a tajemstvím je samotná Johanka a její tajná láska k princovi,“ vyzradil tajemství režisér Juraj Nvota. Autorkami scénáře jsou Zuzana Lišková a Magdaléna Glasnerová.

Upoutávka: Johančino tajemství

K pohádkovým premiérám nejen letošního roku náleží i Vánoční království - Česká televize poprvé ve své historii odvysílá pohádku pro sluchově postižené děti a jejich rodiče, hranou neslyšícími herci ve znakovém jazyce. Vypráví o princezně, která chtěla slavit Vánoce každý měsíc. Do Vánočního království pozve Televizní klub neslyšících 23. prosince.