Marušku posílá pro jahody zlá macecha Žilková

Rožnov pod Radhoštěm - V pohádce Dvanáct měsíčků se musela Maruška vydat pro jahody nebo kytičku fialek v třeskuté zimě a podobné útrapy zakouší i její filmová představitelka v nové pohádce České televize. Zimní záběry totiž v těchto dnech natáčí režisér Karel Janák v rožnovském skanzenu. jan komínek - Jaká fúrie? Dyť je květulka úplně sladká

Kvůli nedostatku sněhu se dokončení pohádky, jež vzniká v Centru dramatické tvorby Televizního studia Ostrava, odkládalo. Teď to ale vypadá, že sněhová pokrývka ve Valašském muezu v přírodě, kde štáb natáčí, vydrží až do konce února.

Filmová pohádka vzniká na motivy báchorky Boženy Němcové - i když to není důvodem, proč si filmaři vybrali právě pohádku z její tvorby, stojí za zmínku, že si letos připomínáme 150. výročí úmrtí této spisovatelky.

„Mně se líbí, že je to klasika. Chceme ji natočit tak, jak se dělaly klasické pohádky jako třeba Tři oříšky pro Popelku, aby měla nějakou trvalou hodnotu,“ přeje si režisér Karel Janák, který má s natáčením na sněhu bohaté zkušenosti. Na zimních horách se odehrával jeho režijní debut a zřejmě také jeho nejznámější počin Snowboarďáci.

Ze známých hereckých tváří se ve filmu objeví Veronika Žilková, která si s gustem zahrála zlou macechu. „Netušila jsem, kolik zloby v sobě mám. Jak člověk dokáže být zlý a jak je to vlastně příjemné. Pořád jsem hrála chuděry, kterým někdo ubližoval, a teď konečně hraju zlou, která si sobecky od života bere, co potřebuje. Že mě to nenapadlo, když jsem se narodila,“ poznamenala ke své roli herečka.

I když se režisér Janák snaží o natočení klasické pohádky, přece jen se ta filmová od literární předlohy trochu liší. Tvůrci se snažili o humornější interpretaci, krom toho například fialky jsou kouzelné a Maruška jezdí na lyžích. Janák do role zkoušeného děvčete obsadil studentku brněnské konzervatoře Marii Majkusovou.

Maruščiným zachráncem bude ve filmu Karel, mladý muž, který se vrací po delší době ze světa domů. Ví se o něm, že si s sebou přivezl slušné bohatství, takže nouzi o nevěsty nemá. On si ovšem vymyslí tři úkoly, které by ho měly dotěrných nápadnic zbavit. Ukáže se nicméně, že tím zkomplikoval život hlavně sám sobě.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Moji milou Marušku macecha dost trápí. Přesto je spolu se svou dcerou Květou postavou, které diváky pobaví,“ domnívá se představitel Karla Roman Vojtek, jenž už si v několika pohádkách zahrál. Maruščinu zlou nevlastní sestru hraje Ivana Korolová, kterou Janák obsadil už do svého rodinného snímku Ať žijí rytíři!, stejně jako Jana Komínka. V nové pohádce se představí coby Karlův mladší sourozenec, mimo jiné jako v první vesnici vyzkouší novinku, kterou jeho bratr přivezl z cest - jízdu na ski.

V kinech by se Dvanáct měsíčků mělo objevit na konci letošního roku.

Vydáno pod