Ve Washingtonu vedou Válku s mloky

Na prestižní Georgetownské univerzitě ve Washingtonu měla premiéru nová divadelní inscenace Války s mloky. Česká diplomacie se snaží jejího autora Karla Čapka za oceánem blíže představit. Alegorii, která původně naráží na nebezpečí nacismu, sice američtí tvůrci výrazně upravili, humanistické poselství ale zůstalo.

Původní hra z roku 1935 a současná americká inscenace se na první pohled dost odlišují. Varování před odlidštěním společnosti ale trvá. „Tohle je určitě svébytný pohled na román a hru, nic takového jinde neuvidíte, to vám garantuji,“ říká asistent režie Sean Craig.

Děj je přenášen na obrazovku, nechybí zpravodajství ani rap. Hra cílí na současného amerického diváka, repliky se hemží pracovními podmínkami, rasismem, diskriminací nebo právy zvířat.

Události v kultuře: Válka s mloky na Georgetown University (zdroj: ČT24)

„Jde o adaptaci, která pro nás v tuto chvíli dělá z originálu současné dílo, ale zároveň se hluboko dotýká jeho podstaty,“ tvrdí Maya Rothová, vedoucí divadelních studií Georgetownské univerzity. Hra vznikala pod vedení režisérky Natsu Onody Powerové tři měsíce, což je na americké poměry dlouhá doba, a podílely se na ní desítky lidí.

„Když jsme se dozvěděli, že se česká ambasáda zaměří na Karla a Josefa Čapkovy, tak jsme si řekli, že tohle je ten pravý rok pro to, aby paní režisérka Natsu Onoda nastudovala adaptaci. Toto téma ji přitahovalo mnoho let,“ dodává Maya Rothová. Není to letos poprvé, co se ve Washingtonu tleská Karlu Čapkovi, jiné divadlo tu nedávno nastudovalo vědecko-fantastické drama R. U. R. jako muzikál.