Recenze: Druhá pusa od Disclosure chutná pořád sladce

S nástupem podzimu je nových desek jako padajícího listí. Leckdo z interpretů dopadne na zem tvrdě. Ne však elektronická dvojice Disclosure – na albu Caracal se snese k hladkému přistání. Druhá studiovka má sice své mouchy, není ale potřeba ji zatracovat. Bratři Lawrencovi si udrželi kvalitu a znovu natočili vyvážený mix house a mainstreamového popu.

Disclosure / Caracal
Zdroj: Disclosure

Kočkovité šelmy mezi hudebníky zřejmě táhnou (zeptejte se Elly Eyre), a tak i Howard s Guyem větří, co přinese jejich druhá nahrávka. Název je odvozen od kočkovité šelmy ryse karakala, kterému se turecky přezdívá „černé ucho“. Příznivci Disclosure to své nastavili. A sem tam uslyšeli více i méně nápadité sekvence, díky nimž se před dvěma lety sbratřili tradiční popaři s milovníky experimentů.

Debut Settle odstartoval de facto kariéru Sama Smithe. Na to, že Disclosure ještě nikomu nic moc neříkali, podařilo se jim tehdy ke spolupráci přemluvit London Grammar, Jessie Ware nebo Jamieho Woona. Caracal se téhle pozlátky nechce vzdát, a proto ještě přitvrdil. Lorde, Gregory Porter, The Weeknd či opět Sam Smith je krátký výčet jmen, která se s potěchou postavila za mikrofon a vyšperkovala skladby svým hlasem.

Stačí se poddat…

Novinku otevírá téměř sedmiminutová skladba Nocturnal, která vlastně definuje celou desku: univerzální muzika pro všechny příležitosti. Hodí se do klubu, na domácí party, ale i do auta, kde vezete mladší sourozence s rodiči.

Disclosure to se samply pořád umějí. Staví na známém vlnění a „třpytkách" z prvotiny, kterou připomenou ještě hutnými beaty. Občas sice sklouznou k průměru, naštěstí se tak ale nestává v gradacích. S experimenty se pánové drží při zemi, což je škoda, protože tak mohli částečně vynahradit některé ploché, předvídatelné texty.

Lawrencovi nehrají nic, co by už nepředvedli na Settle. Jenže pořád to k nim táhne, pořád je to zábava. Přízračnou Superego nejde dostat z hlavy, stejně tak „vrtící“ Echoes. Po Molecules už zbývá akorát posbírat svoje atomy. Při poslechu Caracalu se tělem rozlévá elektrizující brnění jako před první pusou. Ten opojný pocit chcete zažívat zas a znova, a tak po skončení všech tracků opět zmáčknete play. 

Disclosure: Caracal - 7/10