Vidím, neboť je noc. Je to yen surrealismus

Výraznou osobnost evropského surrealismu - Toyen - představuje návštěvníkům pražské Museum Kampa. Průřez tvorbou česko-francouzské malířky nadělilo k 95. narozeninám spoluzakladelce muzea Medě Mládkové, která měla možnost se s Toyen setkat.;crop;

„Meda Mládková totiž v padesátých letech minulého století v rámci publikační činnosti ve svém exilovém nakladatelství Edition Sokolova vydala jako jednu z prvních knih autorčinu první francouzskou monografii Toyen, která byla na tehdejší dobu mimořádně působivě graficky provedená. Meda Mládková spolu s manželem Janem Mládkem dostali od autorky darem několik děl, která budou rovněž součástí výstavy,“ vysvětlil  člen Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

Meda Mládková při zahájení výstavy Toyen v Museu Kampa (2015)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Výstava s názvem Vidím, protože je noc je průřezen figurálního díla Marie Čermínové čili Toyen, a to od rané fáze její tvorby z poloviny dvacátých let přes surrealistické období třicátých a čtyřicátých let až po její pařížský poválečný pobyt. Tematicky se instalace zaměřuje na malířčin vztah k ženství a také na její přátele básníky, zejména z okruhu pařížské surrealistické skupiny.

Fascinovala mě svou nespoutaností: těžkým dětstvím, kdy prohlašovala, že žádnou rodinu nikdy neměla a nemá, brzkým odchodem z domova v šestnácti letech. Postavením se na vlastní nohy… Zkrátka přitahovala mě svou odvahou, vzdorem proti všemožným autoritám, tím, že žila po svém.
Meda Mládková

Nechybí Spící

Návštěvníci uvidí například stěžejní díla, která Toyen představila na první a druhé surrealistické výstavě v roce 1934 a v roce 1938, včetně jejího nejspíš nejznámějšího obrazu Spící

„Výstava rovněž vyzdvihuje i poválečnou tvorbu Toyen, mimo jiné tři nejvýznamnější obrazy její závěrečné tvorby z druhé poloviny šedesátých let – Zástěna, Zatmění a Když zmlknou zákony, které jsou společně vystaveny v Praze vůbec poprvé," doplnil kurátor výstavy a autor monografie o Toyen Karel Srp.

Vidím, neboť je noc (zdroj: ČT24)

Výstava Vidím, neboť je noc je přístupná do 3. ledna příštího roku. Její zahájení provázela oslava narozenin Medy Mládkové, spojená s autogramiádou a také volným vstupným na další výstavy Musea Kampa.