Zloději zelených koní teď mají zálusk na film

Jižní Afrika má diamanty a zlatokopy, my tady v jižních Čechách máme vltavíny a jejich ilegální kopáče, uvozuje příběh svého druhého celovečerního filmu režisér Dan Wlodarczyk. Drama Zloději zelených koní začal před pár dny natáčet podle námětu Jiřího Hájíčka, jenž je i autorem stejnojmenné knihy.

Jiří Hájíček je jihočeským autorem. Prostředí tohoto kraje ovlivňuje jeho texty, z nichž poslední román - Rybí krev - o osudech lidí ve stínu vznikajícího Temelína se stal knihou roku 2013 v cenách Magnesia Litera. Podle Dana Wlodarczyka, jenž je autorem scénáře (spolu s Hanou Wlodarczykovou) by jinde nemohl vzniknout ani film.

„Jinde než na jihočeském venkově se odehrávat nemůže. Není to však příběh odehrávající se na venkově romantickém, ale na rozblácených polích, mezi kravíny a prasečáky, mezi statky zničenými moderními přístavbami a zrezivělými vraky traktorů,“ popisuje.

Snímek sleduje osudy dvou kamarádů na pozadí příběhu o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovanou vášní i způsobem obživy. Ve střední Evropě 21. století a za hranicí zákona žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě - až do hořkého vystřízlivění. 

Tvůrci slibují propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání se sociálním akcentem. „Sociálním proto, že ačkoliv společnost ilegálních prospektorů je barvitá, jedinečná a jinde neopakovatelná, není to příběh jen o dobrodruzích, ale i o venkovanech v holinách a montérkách, kteří se musejí ohánět, aby uživili rodinu a děti, a kteří se prospektorství věnují z důvodů čistě hmotných - aby vyžili,“ vysvětlil Wlodarczyk.

Z muzea vltavínů v Českém Krumlově. I v tomto městě se bude film natáčet.
Zdroj: David Veis/ČTK

Zloději zelených koní jsou jeho druhým celovečerním filmem (po debutu Indián a sestřička z roku 2006), režisérské zkušenosti získával na seriálech, mimo jiné na Případech 1. oddělení. Do hereckého obsazení své novinky vybral Pavla Lišku, Marka Adamczyka, Jenovéfu Bokovou či Gabrielu Míčovou.

Snímek, vznikající v koprodukci České televize, se bude natáčet především v lokalitách jižních Čech, ale také v Praze, Berouně a Příbrami.

Zloději zelených koní ve filmu (zdroj: ČT24)