Letní Letná už brzo zhoupne diváky i akrobaty

Nejbohatší program v historii, české i zahraniční hvězdy a premiéry představení nového cirkusu – to vše a mnohem víc slibuje dvanáctý ročník festivalu Letní Letná, který se uskuteční mezi 16. srpnem a 3. zářím. Letenské sady nabídnou 135 představení. „Takto náročné projekty jsme zde ještě neměli,“ avizují organizátoři.

Mezi hlavní tahouny celé akce patří zahraniční soubory NoFit State Circus z Velké Británie a Francouzi Compagnie Rasposo. Festival zahájí videomapping Cirque Garuda na šapitó s tématem Kaplického knihovny, po němž bude následovat premiéra novocirkusového představení režijní dvojice SKUTR a souboru Losers Cirque Company.

Soubor NoFit State Circus na Letné uvede během osmnácti večerů ve svém šapitó připomínajícím obrovskou vesmírnou loď představení Bianco.

„Jde o úchvatnou kombinaci nejrůznějších typů vzdušné akrobacie, která popírá zákony gravitace, okouzlující živé hudby i neobvyklé scénografie. Inspirací se stala krása i hrubost, život i smrt, chaos i jednoduchost, rozpory ve všech z nás i mnohost osobností v každé lidské bytosti," popsal ředitel celé události Jiří Turek.

Diváci tentokrát nebudou sedět v hledišti, procházejí skrze kulisy v intimní blízkosti toho, co se okolo nich odehrává.

Francouzský soubor Compagnie Rasposo pro změnu přiveze představení Morsure. V aréně vystupuje sedm herců a akrobatů za živého hudebního doprovodu tří muzikantů. „Všichni jsou mistři svých disciplín – akrobacie na vysoko zavěšených železných lankách, na rukou, tyči i cyr wheelu. Díky uspořádání se diváci dostanou do téměř intimní blízkosti vystupujících, sdílejí s nimi jejich životy a osudy,“ říká Jiří Turek.

K dalším představením pro dospělé patří například komponovaný večer francouzského souboru Kitch Kong Company a žongléra Guillauma Martineta. Tři mladí cirkusoví umělci, kteří se potkali v cirkusové škole Le Lido v Toulouse, přináší na jeviště neotřelou poetiku kombinující brazilský a izraelský temperament.

Žonglérské sólo Guillauma Martineta, jednoho z nejvýraznějších žonglérů současné Francie a zakladatele Compagnie Defracto, nabídne neotřelý přístup a humor. Derniéru představení BUM+ uvede na Letní Letné český soubor Cink Cink Cirk.