Žijící hudební legenda Bob Dylan měl koncert v Ostravě

Ostrava - V rámci evropského turné k albu Modern Times vystoupil Bob Dylan v ostravské ČEZ Aréně 9. června. Ostravský koncert byl devátý v pořadí a Dylan na něj přijel z Varšavy. Na předchozích koncertech zahrál během téměř dvouhodinového vystoupení 17 písní z posledního alba, které hudební kritika přijala velmi kladně.

„Pro Ostravu hovořilo hned několik aspektů. Především to byla vhodná poloha města na trase mezi Varšavou a Vídní, kde bude další zpěvákovo zastavení. Dále vyhovovala kapacita arény a pro konečné rozhodnutí nahrála také trochu nešikovnost brněnské agentury, která rovněž o uspořádání koncertu usilovala, ale s potvrzením vyrukovala dříve, než to bylo dohodnuto, což se Dylanovu týmu pochopitelně nelíbilo,“ uvedl k ostravskému koncertu jeden z pořadatelů Borek Jiřík.

Koncert se ze dvou třetin skládal z Dylanových největších hitů od 60. let, které byly doplněny písněmi z jeho posledních dvou alb. „Živé vystoupení Boba Dylana je vždycky velkým zážitkem, protože on se nikdy neopakuje. Pokaždé píseň zazpívá nějak jinak a koncerty mají neuvěřitelnou atmosféru,“ dodává Jiřík.

Za téměř 50 let svého tvůrčího života napsal Dylan přes 500 písní a prodal přes 74 milionů kopií svých 43 alb. Je držitelem několika cen Grammy, Zlatého Glóbu a Oscara. V roce 1982 byl uveden do Síně slávy skladatelů, o šest let později do Rokenrolové síně slávy. Za své texty byl několikrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu a před časem získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu.