Jay-Z a Kanye West shlíží z trůnu

New York – Americký rapper Jay-Z si na nepřízeň osudu rozhodně stěžovat nemůže, v současnosti vede několik žebříčků. S výdělkem 37 milionů dolarů v minulém roce se stal nejlépe placeným rapperem a album, které natočil s dalším úspěšným hudebníkem Kanyem Westem, trhlo rekord na přehrávací službě iTunes. Název desky Watch The Throne by se dal tedy vykládat i jako: Sledujte, co se děje na trůnu americké hudby. Jak dokazuje jedna benefiční akce, Jay-Z a Kanye West sledují ale i to, co se děje pod ním.

Album bylo uvedeno nejprve exkluzivně na iTunes, ke koupi i mimo server je od 12. srpna. Desku si za první týden stáhlo přes 290 tisíc lidí, čímž Jay-Z s Westem překonali úspěch skupiny Coldplay. Její album Viva La Vida Or Death and All His Friends bylo staženo v prvním týdnu po zveřejnění 282tisíckrát.

V druhém singlu k desce nazvaném Otis (prvním byl v lednu H.A.M.) se rappeři klaní soulovému zpěvákovi Otisi Reddingovi, jehož hlas v úvodu písně také zazní. Jeden z králů černé hudby zemřel v roce 1967 při letecké havárii, bylo mu pouhých šestadvacet let. Videoklip ke skladbě natočil režisér Spike Jonze, který má na kontě klipy pro Beastie Boys, R.E.M. nebo Björk, je ale také režisérem hraného snímku V kůži Johna Malkoviche.

Tématem společné desky amerických rapperských hvězd je i život v kůži Jay-Z a Kanye Westa. Za úspěch se platí a my dva nežijeme odtržení od běžného života ve věži ze slonoviny, vzkazují v textech nového alba. Že vědí, co se mimo jejich zlatý trůn děje, potvrzuje i rozhodnutí věnovat luxusní limuzínu z videoklipu Otis do charitativní dražby. Vytěžené peníze chtějí věnovat obětem sucha ve východní Africe.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)