Faun zamilovaný do ruského dramatu

Praha - Přední český herec Leoš Suchařípa, který exceloval mimo jiné ve filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne, zemřel po krátké nemoci 14. června 2005. Skvělý byl nejen na plátně a pódiích, uznání se dočkal i jako divadelní teoretik a překladatel. Do srdcí diváků se zapsal nejen jeho jedinečný hlas a dikce, ale i Suchařípův specifický smysl pro humor. Jeho životní láskou byla díla ruských dramatiků, která si oblíbil za studií na Vysoké škole divadelní v Moskvě. Do češtiny mistrně převedl dramata Gogola, Ostrovského či Čechova.

Suchařípa se narodil v roce 1932 ve Varnsdorfu. Už při studiu na gymnáziu hrál ochotnicky v Divadelním kolektivu mladých. Po studiích na DAMU a Vysoké divadelní škole v Moskvě působil jako divadelní teoretik, dramaturg a herec. Svou divadelní kariéru zahájil v pražském Činoherním klubu.

Začátkem normalizace byl „odejit“ na oblast, do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Vrchol své kariéry prožil v devadesátých letech v Divadle Na zábradlí, kde hrál ve většině inscenací a patřil mezi nejvýraznější osobnosti souboru. Pracoval také jako redaktor a šéfredaktor Divadelních novin.

Suchařípa byl svérázným hercem. Nezaměnitelný byl pro svůj drsný hlas a výraznou dikci. Na jevišti sehrál například role v Čechovových hrách Strýček Váňa či Ivanov, v Beckettově Čekání na Godota nebo Shakespearově dramatu Troilus a Kressida.

Leoše Suchařípu nejvíce proslavil film Faunovo velmi pozdní odpoledne, ale nezapomenutelné role ztvárnil také v mnoha dalších českých filmech: Skřivánci na niti, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Jak básníci přicházejí o iluze, Cesta z města nebo Ene bene.

Se svou ženou, teatroložkou Helenou Suchařípovou, měl syna Davida Suchařípu, který se stal také hercem.