Vlk z Wall Street – Scorseseho fascinující chvála nenažrané chamtivosti

Makléřský šíbr Jordan Belfort šňupe kokain, klátí holky, paří na doraz a vydělává nechutné balíky, za které si tam, kde má své doupě jménem Stratton Oakmont, jež se stalo v devadesátých letech nejprofláknutějším pajzlem amerického finančního světa, může koupit (téměř) cokoli a (skoro) kohokoli. Je to gangster, génius, hajzl a miláček davů – je to Vlk z Wall Street. Kdo s ním kolektivně nechlastá, nefetuje, nesouloží a neokrádá blbé hejly, ten dostane padáka!

Když Leonardo DiCaprio objevil Belfortovu instruktážní memoárovou knihu, kterou napsal po návratu z vězení, kde si na nějakou dobu orazil, mazal s ní stylem Chyť mě, když to dokážeš za „svým“ režisérem Martinem Scorsesem. Jako by chtěl ještě v jiné rovině prodat něco z toho, co před nedávnem natrénoval s Velkým Gatsbym, a hlavně navázat na čtyři společné a úspěšné předchozí projekty (Skrytá identita, Letec, Gangy New Yorku a Prokletý ostrov), kde jim to spolu docela klapalo. Podle modifikované teze: Dvakrát do stejné řeky sice nevstoupíš, ale prubnout to můžeš, do toho znovu šli – a dali to!

Kdo by řekl, že se poctivý sedmdesátník Martin Scorsese po pohádkové poctě kinematografii Hugovi (který už vypadal skoro jako derniéra) ještě takhle chlapsky rozmáchne, ustojí to a vystřihne tempařský a nadupaný biják, který vás zatlačí do sedadel? Řekněme si alibisticky a účelově hned na začátku, že je dobré rezignovat na to, že tenhle opulentní opus vlastně dělá reklamu pěknému grázlovi a glorifikuje zalykavou hamižnost a nízký podvod.

Když se od tohohle nedokážete oprostit (a ani bych se vám nedivil), bude vás tenhle příběh chlapíka, který se programově rozhodl, že bude bohatý, docela prudit. Za peníze, co dáte za lístek, je to blbá reakce, kterou si můžete někde jinde obstarat i zadarmo. Jenomže pak nastoupí sympaťák Leonardo DiCaprio a jeho vykrmená finanční pijavice Belfort začne sbírat body. A vám začne připadat rychle sympatický, pohodový a roztomilý a jeho brutální obchodní teze - komukoli lze prodat cokoli - vtipná, roztomilá a profesionální.

Obklopen podobnými týpky, kteří se vyznačují tím, že si musí dát několikrát denně čáru a pár čísel s blondýnkou polepenou stodolarovkami, případně žijí se svou sestřenicí, protože ji přece nenechají ojíždět někým jiným, jde Belfort tvrdě za svým cílem. Chce být bohatý - a taky že je! Za tři minuty dokáže vydělat až dvanáct mega v dolarech, a když na to přijde, za jednu noc je pustit. Jeho život je jedna velká, nepřerušovaná pařba na Wall Street, která se od něj sice štítivě odtahuje, ale vlastně na něj nemá. Nikdo na něj nemá, protože jeho technika, jak bouchnout dál bezcenné akcie, je unikátní a nenapodobitelná, ukecávací výmluvnost udolávající a motivační charisma jako parní válec, který před sebou tlačí jím vyučenou i poháněnou masu jemu podobných. Je tu, aby vydělával prachy, tak je vydělává. Takhle je to jednoduché. Nikdo na něj nemá, ledaže by si troufnul nějaký štráfek z FBI…

Vlk z Wall Street / Margot Robbieová, Leonardo DiCaprio
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Přestože Martin Scorsese nikam nechvátá, uhání Vlk z Wall Street (tak, jak to vlci umějí) vyrovnaným tempem, které dokáže ještě gradovat, a tři hodiny, jež hrozí hluchými místy, jsou naplněné hustým obsahem, ozvláštněným autentickým backgroundem, vypilovanými dialogy, zajímavým castingem a brilantním Leonardem DiCapriem, který jakoby se pro tento typ figury narodil a jako závdavek si za ni zatím odnesl Zlatý glóbus. Jen málokdo jako on dokáže dnes zahrát sympatického a elegantního lumpa, který páchá prokazatelný zločin, a vy mu přesto budete držet palce, jen málokdo dokáže i ve chvíli, kdy mu spravedlnost dýchá na záda, tak věrohodně prohlásit: „Show pokračuje, tohle je můj dům a budou muset zavolat národní gardu, aby mě z něj dostali!“

Navíc si velký Leo tuhle postavu evidentně užívá, což ilustrativně dokládá třeba vymakaná scéna, zaznamenávající, jak obtížně se v rauši nastupuje do lamborghini (kterou ocení i ti, kteří do lamborghini nikdy nastupovat nebudou), a jež má ambici stát se kultovní. Jakkoli je jeho Jordan Belfort studený a bezohledný cynik, jehož zábrany jsou jen nepatrně nenulové, a jako zručný manipulátor nesmlouvavě koučuje jiné, tím, jak vlastně nesleze z filmového plátna, si na něj postupně zvyknete, a začnete mu tak nějak podvědomě a vlastně nechtěně fandit.

Scorseseho casting bývá zpravidla bezchybný a je tomu tak i tentokrát. Výrazněji se z něj ještě vyděluje lehce těžkopádný, ale milý hňup a Jordanův přítel Jonah Hill, který je v žánru komedie doma a v orgastickém životě, jež se vede v Strattonu, si po krátkém zácviku docela lebedí, sexy Margot Robbieová, která (je-li to třeba) se o sebe dokáže postarat, a trochu čítankově dokonalý vyšetřovatel FBI Kyle Chandler. Scorseseho smysl pro detail v tomto kontextu dokládá i sekvence, v níž si s chutí zahrál Matthew McConaughey, a závěrečný miniornament, jímž je cameo skutečného Jordana Belforta (s nímž DiCaprio svoji roli hodně konzultoval).

Vlk, jenž zapadá do současné vlny takzvaných autentických snímků, je ukázka špičkového klasického (a klasickou technikou točeného) filmového řemesla, kterou režisér, scenárista a producent Martin Scorsese navazuje na to nejlepší ze svého filmografie (a není toho tam málo). Spolu s Leonardem DiCapriem tvoří sehranou dvojku, která dokáže oslovit kritiku i diváky a dodat epizodicky strukurovanému životopisnému dramatu překvapivě komediální nadhled, který funguje, aniž by parodoval nebo zjednodušoval, a odlehčuje, aniž by zlehčoval.

Společenská kritika tu nemá ideologický akcent, nečouhá jako sláma z bot a nenastavuje tradiční zrcadla, neboť není prvoplánovitá a snímek není koncipován jako agitka, ale jako zábava. I když je zřejmé, že někde ve spodních vrstvách probleskují teze o tom, že morálka je balast, dobrý vkus přežitek a zákon něco, co se musí obezřetně obejít. Nepřipomíná vám to nic?

Jakkoli Vlk z Wall Street drží údajně světový rekord ve fuckování (506x za tři hodiny je slušné skóre) a jeho protagonistou je ctižádostivý chamtivec, který dokáže manipulovat s lidmi, aby mu věřili, je to ve své podstatě zároveň (či spíše především) milý a zábavný film. Dravá jízda nestárnoucího Martina Scorseseho a stále zrajícího Leonarda DiCapria, který dokazuje, že když na to máte, můžete vydělat velké prachy i na Long Islandu. Velkolepá žánrovka, klasické filmové řemeslo a Scorsese, který ještě rozhodně neodchází. Řekl bych, že dost důvodů, proč příliš neváhat a být při tom.

WOLF OF WALL STREET / VLK Z WALL STREET. USA 2013, 180 min., české titulky, 2D. Režie: Martin Scorsese. Scénář: Terence Winter (podle literární předlohy Jordana Belforta). Kamera: Rodrigo Prieto. Hudba: Howard Shore. Hrají: Leonardo DiCaprio (Jordan Belfort), Jonah Hill (Donnie Azoff), Margot Robbieová (Naomi Lapagliová), Matthew McConaughey (Mark Hanna), Kyle Chandler (Patrick Denham), Rob Reiner (Max Belfort), Jon Bernthal (Brad). V kinech od 16. ledna 2014.

Vydáno pod