Na Lendlovu sbírku se lidé slétali jako Mucha na bonbon

Praha - Přehlídka plakátů Alfonse Muchy ze sbírky tenisty Ivana Lendla přilákala v roce 2013 nejvíce návštěvníků. Druhou nejnavštěvovanější výstavou byla kupkovská Cesta k Amorfě, třetí příčku obsadila retrospektiva Karla Malicha. Všechny byly k vidění v pražských galeriích.

Muchovy plakáty v Obecním domě vidělo za pět měsíců 185 tisíc lidí. Na Cestu k Amfoře v Národní galerii vyrazilo 49 tisíc zájemců a Malich v Jízdárně Pražského hradu zaznamenal více než 35 tisíc vstupů.

Úspěch prvních dvou výstav, které nebyly organizovány galerijními institucemi a konaly se ve výstavních síních bez vlastních kurátorů, ukazuje na odlišný trend ve srovnání s rokem 2012. Jeho nejúspěšnější výstavy se konaly v Galerii Středočeského kraje, Galerii výtvarných umění v Ostravě a Galerii Rudolfinum.

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ VÝSTAVY 2013

  • Lendl-Mucha (Obecní dům) - 185 tis., denní návštěvnost: 1 217
  • Cesta k Amfoře (Národní galerie) - 48 715, denní návštěvnost: 625
  • Karel Malich (Jízdárna Pražského hradu) - 35 tis., denní návštěvnost: 360
  • Andy Warhol (Alšova jihočeská galerie) - 21 028
  • Od Tiziana po Warhola (Muzeum umění Olomouc) - 21 773
  • Angličáci (Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze) - 21 015
  • Jake a Dinos Chapmanovi (Galerie Rudolfinum) - 15 252
  • Magdalena Jetelová (Muzeum umění Olomouc) - 15 594
  • Secese: Vitální umění 1900 - 11 080

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ VÝSTAVY 2012:

Z čísel je jasné, že návštěvnost vítězné výstavy roku 2013 byla téměř třikrát vyšší než nejvyhledávanější expozice v roce 2012. Důležitou roli sehrála v případě Lendlovy sbírky výrazná reklamní kampaň a také příběh spojený s někdejším tenistou. 

První v žebříčku nejnavštěvovanějších institucí loňského roku zaujímá Národní galerie. Celkem do ní přišlo přes 386 tisíc lidí, což je ale o 13 procent méně než o rok dřív. „I tak nás pokles návštěvnosti, který je znatelný i v evropském měřítku, postihl méně, než jsme se obávali,“ podotkl v pořadu Hyde Park ČT24 pověřený ředitel NG Vít Vlnas. „Ovlivnily to různé faktory, například povodně, svou roli samozřejmě sehrála i celková situace kolem galerie,“ připouští, že škatulata v čele instituce jejímu dobrému jménu nepřidávají. 

Druhou nejnavštěvovanější galerijní institucí loňského roku je Muzeum umění Olomouc. Třicet výstav spolu se sedmi stálými expozicemi přilákaly celkem 203 tisíc lidí. Nejpopulárnější výstavou se stal projekt Od Tiziana po Warhola, který jen v roce 2013 vidělo téměř 22 tisíc lidí (294 denně). 

Údaje shromáždil časopis Art&Antiques, který podrobná čísla zveřejní v pátek ve svém únorovém vydání.