Lendl-Mucha. Výsledek přátelského utkání v Obecním domě

Praha - Světová premiéra nejkompletnější sbírky děl Alfonse Muchy. Těmito superlativy představují organizátoři výstavu v pražském Obecním domě, kde budou od 10. dubna k vidění mimo jiné téměř všechny plakáty, které Mucha vytvořil a které shromáždila bývalá tenisová jednička Ivan Lendl.

„Ivan za mnou přišel v roce 1981, že si koupil český obraz, a já jsem zjistil, že to je obraz od Alfonse Muchy,“ popsal začátky Lendlovy vášně pro Muchu tenista Jan Kukal, který svého kolegu z kurtu seznámil s Jiřím Muchou, synem významného představitele secese. Od něj také Lendl část děl získal, ostatní mu pomáhal shánět Jack Rennert, kurátor Lendlovy soukromé sbírky a také spolukurátor výstavy v Obecním domě.

V této secesní stavbě navrhl Mucha interiér Primátorského salonku a vyzdobil ho i svými malbami. „Nesmírně mě těší, že se po dlouhé době otevírá v Obecním domě výstava, která bude první zastávkou na evropském, možná světovém turné této výjimečné kolekce,“ zdůrazňuje význam výstavního projektu ředitel Obecního domu Vlastimil Ježek.

Výstavu připravuje společně s Nadačním fondem Richarda Fuxy. „V současné době máme ke sbírce disponibilitu jak u nás, tak v zahraničí, a to bez časového omezení,“ uvedl předseda správní rady fondu Richard Fuxa poněkud vyhýbavě na dotaz, kdo je nyní majitelem sbírky. Součástí dohody je, že originály, které měl Lendl pověšeny ve svém domě v USA, mu nahradí fond věrnými reprodukcemi.

Originály by měl představit i jinde ve světě. „Velký zájem je z Japonska, Číny i Ruska,“ prozradil Fuxa. Nejprve ale sbírku uvidí návštěvníci výstavních prostor Obecního domu. „Obsahuje téměř všechny plakáty, dekorativní panó a také kalendáře, je nejucelenější sbírkou těchto Muchových děl na světě,“ upozorňuje Jack Rennert. Některé z plakátů nejsou známy ve světě ani ve třech exemplářích, jiné dokonce existují pouze v jednom, který má ve své kolekci Lendl.

"Chtěl bych připomenout, že to je po roce 1989 čtvrtá výstava Alfonse Muchy, která probíhá v Obecním domě. Shrnuje skutečně nejúspěšnější a nejpodstatnější část jeho díla. Myslím si, že po takto dobře připravené výstavě žádná druhá tohoto typu následovat už ani nemůže," /kurátor výstavy Karel Srp/

Výstava je rozdělena do tří částí podle Muchových tvůrčích období - do pařížské, americké a české. „Začíná pařížským obdobím, které bylo pro Muchovu tvorbu nejpodstatnější, zabírá tři čtvrtiny celé výstavy. A končí v polovině 30. let, konec je zastoupen plakátem pro výstavu slepeckého tisku,“ upřesnil druhý kurátor Karel Srp. Prvním exponátem je plakát na představení Gismonda. U Muchy si jej objednala nejslavnější herečka své doby Sarah Bernhardtová v roce 1894 - Muchu proslavil a byl navíc první položkou v Lendlově sbírce.

Ze sto devatenácti plakátů, o nichž se ví, že je jejich autorem Alfons Mucha, shromáždil Lendl sto šestnáct. K „nej“ sbírky patří kalendář pro firmu Charles Lorilleux z roku 1893 nebo kalendář Zvěrokruh (1896). Kromě plakátů si lidé budou moci prohlédnout například olejový obraz na plátně s vyobrazenými génii české hudby, který stál u základu Lendlovy vášně pro díla Alfonse Muchy. Ale také potravinářské výrobky, nápoje, pohlednice, reklamní návěstí nebo dekorativní panó.

Veřejnosti se výstava s názvem Ivan Lendl: Alfons Mucha otevře 10. dubna, organizátoři počítají s velkým zájmem, a proto zůstane Obecní dům přístupný i v pondělí. Lendl se kvůli pracovní zaneprázdněnosti vernisáže zúčastnit nemůže, po zeleném trávníku, jímž autoři koncepce výstavy ze studia Olgoj Chorchoj propojili v Obecním domě svět umění a sportu, se projde až koncem dubna. 

Vydáno pod