Tak pravil LaChapelle

Praha - Výstavu děl amerického fotografa Davida LaChapella, která zahrne v reprezentačním průřezu nejdůležitější období a milníky jeho tvorby, nabídne Galerie Rudolfinum. David LaChapelle, jenž svá díla osobně v Praze představí, se proslavil především portréty známých osobností z filmové a hudební scény. Skrze své fotografie kritizuje konzumní společnost a úpadek víry. Postupně vytvořil svůj nezaměnitelný a na první pohled rozpoznatelný styl.

David LaChapelle (narozen 1963) patří již od poloviny 90. let 20. století mezi nejvýznamnější světové fotografy. Jeho tvorba ovlivnila desítky dalších autorů. Výstava Tak pravil LaChapelle v pražské Galerii Rudolfinum má v kontextu jeho dosavadních výstav výjimečné postavení. Jedná se o první retrospektivu jeho tvorby, která zahrnuje i rané fotografie z poloviny 80. let. Právě tyto fotografie a skici jsou vystavovány poměrně málo a pražská výstava je poprvé uvádí do souvislosti autorova dosavadního díla.

David LaChapelle: „Nikdy jsem nechtěl být primárně slavný nebo bohatý. Ne, chci jenom dát světu krásné obrazy. Chci, aby se lidí dotkly tak, jak to umí hudba.“

Reprezentativní soubor LaChapellových děl mapuje všechny důležité etapy jeho tvorby. Důraz je ale kladen především na díla z posledních let, kdy LaChapelle téměř opustil prostor módy a reklamy, aby se vrátil ke svým uměleckým počátkům a k volné tvorbě. Na výstavě z této etapy nechybí žádná z důležitých fotografií, včetně monumentálních děl Potopa (2006) nebo Prám iluzí běsnící ku pravdě (2011).

  • David LaChapelle / Courtney Love: Pieta zdroj: Galerie Rudolfinum
  • David LaChapelle / Amanda Lepore: Závislá na diamantech zdroj: Galerie Rudolfinum

„Fotografie Davida LaChapella můžeme vnímat jako jeden z originálních příspěvků k vizuálnímu uchopení současného světa, jako snahu tento svět v obrazech, barvách a příbězích přetvářet do vizí, jež jsou možná mnohem více opravdové a skutečné, než se na první pohled zdá,“ podotýká kurátor výstavy Otto M. Urban.

LaChapellovo dílo ovlivnilo setkání a pozdější spolupráce s Andy Warholem, kdy fotografoval portrét pro jeho časopis Interview. „Od počátku se do nich snažil vkládat něco víc. Tím, že do toho světa vstoupil, si začal uvědomovat veškerá úskalí a pozlátka světa módy a popu a postupně se stále více zaměřoval na sociální a politické podtexty, které při povrchním pohledu unikají, ale při podrobnějším mají až mrazivý charakter,“ dodává Urban.

David LaChapelle, z publikace Thus Spoke LaChapelle

„Během všech mých tvůrčích etap mi vždy šlo o to diváka zaujmout, oslovit ho, navázat s ním spojení, ať už na mé snímky narazí kdekoli. Spojení, sdělování myšlenek, pocitů, posedlostí, snů a vizí. Tyto snímky vznikaly převážně intuitivně – nápady jsem realizoval se spolupracovníky, s nimiž jsem sdílel společné živé, pulzující vědomí. Jako hudebníci improvizující na jakési “vizuální jam session„ a snažící se dosáhnout obrazové harmonie, která – doufejme – diváka zasáhne jako hudba.“

Podmínkou výstavy, jež je koncipovaná jako retrospektivní, bylo podle Urbana ukázat LaChapellovo dílo v celé jeho šíři, nikoli jen reklamní fotografie. Například jeho černobílé fotografie z 80. let jsou v tomto kontextu vystaveny vůbec poprvé. Výstava s názvem Tak pravil LaChapelle potrvá v Galerii Rudolfinum do 26. února 2012.

Vydáno pod