Nick Cave odehrál (více než) 20 tisíc dnů na Zemi

Berlín - Rocker, skladatel a spisovatel Nick Cave má za sebou (více než) 20 tisíc dní na Zemi. Stejnojmenný dokument osobně uvedl na vrcholícím festivalu v Berlíně. Světovou premiéru měl na přehlídce Sundance, odkud si odvezl ceny za režii i střih.

Nick Cave hrdinou dokumentu (zdroj: ČT24)

„Většinou píšu, někdy i celé dny a noci,“ říká v dokumentu Cave, který platí za typický příklad umělce, pro něhož je tvorba součástí osobní psychoterapie. „Vytvářím vlastní svět, svět plný příšer a hrdinů, dobrých a špatných lidí,“ vypráví osobitým basem.

Snímek sleduje Cavea během fiktivních 24 hodin, kdy zápolí s múzou, dává dohromady nové písně, rozmlouvá s terapeutem nebo jen tak obědvá se svými syny pizzu. Film zachycuje schůzky s hlavním hudebním druhem Warrenem Ellisem nebo se zpěvačkou Kylie Minogue, s níž Cave natočil slavný duet Where The Wild Roses Grow.

Jiný než klasické filmy

K natáčení se Cave nechal přemlouvat. Nakonec si film věnoval k oslavě svých kulatých dvaceti tisíců dní na Zemi, což je zároveň citát z jedné nepoužité písně. Tvůrčí dvojice Iain Forsyth a Jane Pollardová, která s hudebníkem připravila už několik videoklipů, natočila netradiční skicu, která se vymyká běžným portrétům.

„Dohodli jsme se, že jestli do toho dokumentu půjdu, musí to být jiné než klasické filmy, které slouží jen k tomu, aby odmaskovaly nějakou osobnost,“ říká zpěvák, jenž proslul temným humorem, vtipem na hraně krutosti a uhrančivým básnickým talentem.

Nick Cave pravidelně vystupuje před nadšeným českým publikem. Naposledy hrál v Praze vloni v listopadu. To už byl na Zemi více než 20 500 dnů.