Opavská Olbrichova cena: Prostor do střechy a knihovna ve stodole

Opava - Muzea, knihovny, i hasičská zbrojnice soutěžily o Opavskou cenu J. M. Olbricha za nejlepší rekonstrukci v letech 2012–2013. Architektonickou soutěž vyhlásilo sdružení Za Opavu. Tentokrát uspěly stavby v malých obcích.

Opavská cena J. M. Olbricha (zdroj: ČT24)

Oceněna byla zaprvé rekonstrukce rodinného domu v Mokrých Lazcích, kde architekt Jiří Halfar upravil vlastní dvougenerační stavbu. „Odstranili jsme strop a chybějící pokoj jsme nahradili tím, že se celý ten prostor otevřel do střechy a vznikla sedačka v patře. Design nějak extra neřeším, ale máme rádi mírné pastelové tóny. Je to hodně šedé, někdo říká smutné, ale celkově to odráží náš naturel,“ popisuje přestavbu Jiří Halfar.

Další cenu získala knihovna v Holasovicích. Přestavbu zaplatila obec. Projekt zpracovali STUDIO-D Opava a architekt Lubomír Dehner, který půjčovnu knih umístil do bývalé stodoly. „Snažili jsme se zachovat charakter, ráz toho prostoru, tedy hospodářského objektu, a dostat sem novou funkci,“ vysvětluje architekt.

Čestná uznání dostaly například rekonstrukce kapličky v Opavě Komárově nebo dostavba centra BREDA & WEINSTEIN (kompletní výsledky najdete zde). „Hlavním smyslem ceny Josefa Maria Olbricha je oživit diskusi o architektuře, aby veřejnost byla motivovaná dělat architekturu kvalitně,“ říká organizátor soutěže Tomáš Skalík.

Soutěž založená v roce 2007 je pojmenována po významném opavském rodákovi, který výrazně zasáhl do evropské secesní vlny a patřil k nejuznávanějším své doby. Olbrich je mimo jiné autorem výstavního pavilonu Wiener Sezession ve Vídni, sedmi vil a budovy ateliérů s výstavními síněmi v umělecké kolonii v německém Darmstadtu.