Trenažer komunismu a slavní tatínci. Začínají Vyšehrátky

Praha – Na pražském Vyšehradě začíná 11. ročník festivalu Vyšehrátky. Na diváky čekají bojovky, divadlo pro batolata, workshopy, odpolední večerníčky slavných tatínků nebo večerní VyšeBar pro dospělé. Až do příští neděle 7. září patří areál Královské a knížecí akropole dětem všeho věku. Letošní ročník přehlídky představí mimo jiné Trenažer komunismu, který dětem přiblíží dobu před 25 lety.

„Snažíme se vytvořit alternativu ke konzumním akcím, které mají na první pohled spíše pouťový charakter. Chceme, aby náš festival byl místem, kde spolu tráví čas celá rodina. Nejsme odkládací koutek s pasivní zábavou, naopak se snažíme podpořit v dětech fantazii a hravost a vést je k aktivnímu zapojení do dění festivalu, i proto je jednou z ústředních aktivit bojovka,“ vysvětluje ředitelka festivalu Daniela Fialová.

První kontakt s divadlem

Hlavní náplní přehlídky je divadlo. Diváci se mohou těšit třeba na premiéru inscenace Studia DAMÚZA Batostění, která je určena pro děti od 10 měsíců. „Představení nabízí dětem první kontakt s divadlem, je interaktivní, respektuje jejich potřeby a citlivě je uvádí do světa zvuků, hlasů, pohybů, dotyků, loutek,“ říká režisérka Monika Kováčová.

Festival Vyšehrátky dále představí slovenské Batolárium, které Monika Kováčová režírovala v Bábkovém divadle na Rázcestí v Banské Bystrici. S představením Dášeňka přijede Husa na provázku, Buchty a loutky zahrají Zlatou husu. Chybět nebude ani Prasečí cirkus v podání žonglérského dua Bratři v Tri(c)ku.

Kromě divadelních představení a bojovky jsou pro děti připravené workshopy, kreativní dílny nebo koncerty. Zahrají například Mixle v pixle v čele s Mardim z Vypsané fixy. Odpolední večerníčky budou každý den předčítat slavní tatínci. Účast přislíbili herec David Matásek, sportovní komentátor Robert Záruba nebo rapper Bonus.

Večery patří dospělým. Každý den bude otevřený VyšeBar a na programu jsou také představení a koncerty pro dospělé. Celý program najdete zde.