Hunger Games: Síla vzdoru 1. část – příliš dlouhé ticho před bojem

Recenze - Nezničitelná Katniss Everdeenová je zase zpátky, ale nemá pořádně, co říci ani komu napráskat. Nicméně zakázaná symbolika Reprodrozda znovu ožívá a zdá se, že by mohla za rok, v závěrečném dílu téhle fantasy série, konečně zatnout prezidentovi Snowovi tipec.

Dost už bylo Arény, kde se každý rok vzájemně vyvražďovali teenageři z dvanácti krajů, tvořících území Panemu, jemuž vládne arogantní vidlák a prezident Snow. Katniss tehdy (Hunger Games z roku 2012) popadla luk, vzala to za sestru, přežila spolu s Peetou Mellarkem teen vyvražďovačku i vlažnou režii Garyho Rosse a postoupila do druhého dílu (Hunger Games: Vražedná pomsta), kterého se ujal s teenagerovskými mindráky obratněji pracující Frances Lawrence (Voda pro slony). A ten už výnosný posed na režijním křesle nikomu nepřenechá.

A teď nám nabízí lehce naředěnou trojku (Hunger Games: Síla vzdoru 1. část), která ne příliš košatý závěrečný díl literární předlohy Suzanne Collinsové ještě natahuje na dvě části. Prublo se to u Harryho Pottera nebo Twilightu, tak proč to nezkusit i tady?

Stačil jeden dobře vystřelený šíp do silového pole, Aréna zařvala a borci ze třináctého kraje odletěli s Katniss na tajnou podzemní základnu. Takhle jsme se s ní ve dvojce rozloučili. A našli ji teď v trojce v podzemním světě třináctého kraje, kde se prezidentka Julianne Mooreová a přeběhlík Philip Seymour Hoffman snaží vytvořit nové dějiny a vzkřísit nový Panam.

A k tomu potřebují hlas, který by lidi oslovil, a tvář, za kterou by šli bojovat – hlas a tvář Katniss Everdeenové, jež probudí ostatní z apatie a dá jim naději. V prvních Hunger Games ještě patřila mezi ty, co se nechají kosit, a chtěla jen přežít, ve Vražedné pomstě už toho začala mít dost a teď, v Síle vzdoru, se postavila do čela odboje a zahájila odpočítávání před konečným zúčtováním.

Tohle se holkám ze základky bude líbit, na tohle pomažou do multikin, protože to odvážná Katniss, nejlépe oblečená rebelka v dějinách lidského vzdoru, dělá tak trochu i za ně.

Ale nejdříve si ho musí vybojovat! Režisér Francis Lawrence koncipuje první část závěrečného dílu série jako mix tahů a protitahů tradičních protivníků, zarámované temnějším a drsnějším vizuálem, než na jaký jsme byli zvyklí. Předvádí umění, jak udělat z předehry dvouhodinovou upoutávku na to, co teprve přijde, a mačká přitom z herců, co se dá. A ti dělají, co umí a co jim řídký scénář, v němž chybí masivnější akce i zřetelnější vývoj charakterů, předepisuje.

Oscarová Jennifer Lawrenceová (Terapie láskou) už nebojuje jenom za sebe, ale stává se ikonou nového Panamu a její hlavní protivník Donald Sutherland si lebedí na své záporácké parketě, snaží se, aby nepřítel neviděl, že už začíná krvácet, a dokazuje, že nejúčinnější zbraní hada (jako je on) je jed. Woody Harrelson se těch pár minut, co je v záběru, snaží alespoň trochu pohnout s dějem, oddaný Liam Hemsworth je pořád stejně oddaný a nikdy by neudělal to, co sršním jedem sjetý Josh Hutcherson, pořád šmrncovní Elizabeth Banksové neublíží ani to, že nosí na hlavě svetr, a Philip Seymour Hoffman tu ve své labutí písni odvádí obvyklý vysoký standard. Kapitálním přírůstkem do staré party je pak Julianne Mooreová, která s přehledem koučuje třináctý kraj a postupně začíná věřit, že to Katniss přece jen dokáže.

Na to, že se toho na plátně moc neděje, akce je pomálu (jednou z nejdramatičtějších sekvencí je záchrana kocoura) a děj i figury spíše přešlapují na místě, se na předváděné dá docela koukat, a to hlavně proto, že všichni zúčastnění jedou v limitech scénáře na plný plyn. Na to, jak to dopadne, si budeme muset rok počkat. Zatím je třeba smířit se s tím, že Katniss je pořád dívkou mezi dvěma chlapci (tohle na cílovku vždycky zabíralo) a s „objevnými“ proklamacemi o tom, že jiskra dokáže zapálit oheň, a jestliže v něm nakonec shoříme, shoříte v něm s námi. Tentokrát se ale žádný fajrák nekonal.

HUNGER GAMES – MOCKING JAY - PART 1 / HUNGER GAMES: SÍLA VZDORU – 1. ČÁST. USA 2014, 125 min., české titulky, od 12 let, 2D, 4DX. Režie: Francis Lawrence. Scénář: Danny Strong, Peter Craig. Kamera: Joe Willems. Hudba: James Newton Howard. Hrají: Jennifer Lawrenceová (Katniss Everdeenová), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymith Abernathy), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Julianne Mooreová (prezidentka Alma Coinová), Donald Sutherland (prezident Snow), Elizabeth Banksová (Effie Trinketová), Stanley Tucci (Caesar Flickerman). V kinech od 20. listopadu 2014.