Potter je mrtev, ať žije Mlok Scamander. Rowlingová plánuje nové filmy

Praha – Spisovatelka J. K. Rowlingová, matka nesmrtelného Harryho Pottera, by se od teď směle mohla držet pořekadla: nikdy neříkej nikdy. Ačkoliv tvrdila, že s příběhy z kouzelného světa skončila, na internetovém webu Pottermore se už vyjímá několik krátkých magických příběhů jako vánoční dárek pro fanoušky. V současné době se navíc vrhla na psaní scénářů k nové filmové trilogii, která se v kinech poprvé objeví v roce 2016. Hlavní hrdina? Mlok Scamander.

Rowlingová píše scénáře k novým filmům (zdroj: ČT24)

Mloka Scamandera si znalci Pottera mohou vybavit z obálky jedné z učebnic, podle kterých se vyučovalo v Bradavicích. Napsal totiž knihu Fantastická zvířata a kde je najít, která vyšla i jako klasická publikace v „mudlovských“ knihkupectvích. A právě zoolog bude hrdinou tří chystaných filmů, které se v kinech objeví v letech 2016, 2018 a 2020.

Rowlingová se rozhodla nové příběhy situovat dávno před narození hrdiny s jizvou na čele, konkrétně 70 let před tím, než Harryho poprvé kouknul na svět. Děj se tedy bude odehrávat někdy okolo roku 1920 ve Spojených státech. Další podrobnosti však autorka tají, podobně jako informace o předešlých dílech. 

Fantastická zvířata a kde je najít

Fantastická zvířata jsou autentickou učebnicí Harryho Pottera s hrdinovými vpisky a poznámkami. Podle Rowlingové vlastní tuto základní příručku každá kouzelnická rodina. Publikace osvětluje chování některých kouzelných tvorů, jak o ně pečovat či jak k nim přistupovat. Zájemci najdou návod, jak zacházet s neškodnou kluběnkou, ale dozví se i o nebezpečných salamandrech či baziliškovi.

Dílo Mloka Scamandra se řadí mezi další dvě knihy, které se týkají světa Harryho Pottera. Na podobném principu je založena i publikace Famrfrpál v průběhu věků, jež čtenáře seznámí s nejoblíbenější čarodějnickou hrou a její historií. Trojici pak uzavírají Bajky Barda Beedleho neboli kouzelnické pohádky.

Vánoční nadělení

Spisovatelka a nyní už i scenáristka prozatím své fanoušky navnadila dvanácti příběhy, které každý den od 12. prosince vyvěšuje na webu Pottermore.com. Jedná se jakési „vhledy pod pokličku“ její tvorby, jak nad některými postavami přemýšlela atd.

Aby se k nim čtenář dostal, musí se nejprve zdarma zaregistrovat a poté uhodnout jednoduchou hádanku, kterou vymyslela sama Rowlingová. Odpovědí je většinou jméno některé z postav ze sedmi vydaných knih o Potterovi, případně slova typická pro jí stvořený magický svět. Všechno je v angličtině, stejně jako zmíněné příběhy.

Jejich český překlad se zatím nechystá, časopis Pevnost však plánuje vytsknout pojednání a shrnutí obsahu.