Kůrovcové dřevo tahá z broumovských roklí lanovka. Nebezpečnou práci komplikují turisté

Události: Lanovka pomáhá s těžbou kůrovcového dřeva (zdroj: ČT24)

Těžba kůrovcového dřeva pokračuje i na Broumovsku. Ohniska lýkožrouta se tam nacházejí i v těžko přístupných terénech pískovcových skal. Jedinou možností, jak napadené stromy odsud dostat, je nasazení nákladní lanovky. Manipulaci s těžkým nákladem ale lesníkům komplikují turisté.

I když mají stodvacetileté smrky v roklinách mezi balvany a skalami vršky ještě zelené, kůrovec v nich je. Navíc těsně před rojením. „Je to opravdu lov, najít toho brouka. Ale odhaduji, že máme kůrovcem zasažených přibližně 50 až 60 hektarů porostu,“ uvedl ředitel Benediktinské hospodářské správy Břevnov Petr Bláha.

Ve strmých svazích k napadeným stromům sešplhají jen dřevaři s motorovými pilami. Těžká technika se do nepřístupného terénu nedostane, kůrovcem napadené stromy proto musí přiblížit lanová dráha i z několikasetmetrové hloubky. Taková těžba je až třikrát dražší než běžnou lesní technikou.

Okolo lanovky se i přes zákaz pohybují turisté

„Dole to je hodně nebezpečné, protože se stromy můžou na chlapy i samovolně spustit. Není to tu žádná legrace,“ přiblížil lesní technik Vladimír Kalis. Těžba vyžaduje stoprocentní stabilitu lanovky. Cesta, na které stojí, je pro turisty uzavřená, praxe je ale jiná.

Mnozí se na ni vydávají i přes zákaz. „Upozornění jsme viděli, ale těsně před tím úsekem. Kdybychom se měli otočit a jet jinudy, tak bychom museli hodně stoupat zpátky,“ řekl například cyklista Aleš Pavel.

Lanovka jednorázově vytáhne až čtyřtunový náklad. Za den zbaví napadený les zhruba stovky kubíků kůrovcového dřeva. Odvětvené kmeny upravené do různých délek se z místa hned odvážejí. „Posíláme je na tuzemské velkopily. Kritická situace, která byla ještě v loňském roce, se postupně obrací k lepšímu, o dřevo začíná být velký zájem,“ popsal Bláha.

Holiny po těžbě zarostou v chráněné krajinné oblasti opět lesem, tentokrát ale smíšeným. „Potřebujeme, aby tam kromě smrku, který do těchto nadmořských výšek patří, rostly také jedle, buky,“ uvedla vedoucí správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová.

Těžba kůrovcového dřeva pomocí nákladní lanovky bude v lesích na Broumovsku pokračovat do konce prázdnin.