Majitelka zdravotní dopravy Vojtěchová stále odmítá plně kompenzovat řidiče sanitek penězi od státu

Události: Plné kompenzace za covid řidičům sanitek stále majitelka firmy neproplatila (zdroj: ČT24)

Někteří zdravotníci stále čekají na slíbené covidové odměny. O těch rozhodlo ministerstvo zdravotnictví a stát je provozovatelům vyplácí. Jenže třeba řidiči sanitek z Nového Bydžova mají slíbenou jen část. Majitelka přepravní firmy se k tomu ve středu pro Českou televizi vyjádřila, někteří řidiči zvažují výpověď. Ministerstvo jednání firmy nepovažuje za férové, podle úřadu ale nejde o porušení předpisů.

Firmě byl Petr Hanus věrný 14 let. Teď za volantem sanitky končí. Vadí mu, že soukromá firma jemu a šesti kolegům vyplatila jen pětinu odměn za převoz pacientů s covidem.

„Nepřijde mi to prostě fér od paní majitelky. Ve chvíli, kdy jsme se jí na to ptali, tak mlžila, nebyla konkrétní, nebyla upřímná, otevřená,“ říká Petr Hanus, řidič sanitky ve společnosti Zdravotní doprava D. Vojtěchová Nový Bydžov.

„Já jsem jim řekla, že 75 tisíc určitě nedostanou. Že odměny budou, ale ne 75 tisíc,“ reaguje majitelka společnosti Dana Vojtěchová.

Jen od pojišťovny VZP dostala Zdravotní doprava paní Vojtěchové v květnu mimořádně navíc 677 362 korun. Průvodní dopis odkazuje na vyhlášku o odměnách i pro řidiče a to 75 tisíc hrubého každému plus odvody. Řidiči ale dostali každý jen 15 tisíc.

„Celou dobu covidu jsem řidiče podporovala, firma nevydělávala, nejezdili jsme, propadala se, náklady jsem měla veliké,“ říká Vojtěchová. Ministerstvo zdravotnictví řidičům napsalo, že pokud si firma peníze nechá, neporuší předpisy, ale nejedná férově.

Kompenzace celé firmě, říká majitelka

Ještě v pondělí Dana Vojtěchová rozhovor odmítala. Ředitel nemocnice v Jičíně, ke které novobydžovská nemocnice patří, řekl, že si mu lidé na postup paní Vojtěchové stěžují. „Pokud by tato firma kazila dobré jméno naší nemocnice, pak s ní okamžitě ukončíme obchodní styky,“ avizuje ředitel nemocnice Jičín Tomáš Sláma.

„Věříme, že většina poskytovatelů ty prostředky použije v souladu s jejich účelem, to znamená ohodnocení zdravotníků, kteří se podíleli na covidové péči,“ doufá náměstek ředitele VZP David Šmehlík.

Majitelka sanitek namítá, že výklad v podobě, že náhrada je odměnou zdravotníkům –⁠ tedy i řidičům –⁠ není jednoznačný. „Jak mi říkáte 75 tisíc na hlavu řidiče, já jsem je nedostala. Dostala jsem nějakou částku na kompenzaci celé firmy,“ argumentuje Vojtěchová.

„Pokud ti zaměstnanci nejsou spokojeni s tím, jak k nim zaměstnavatel přistupuje, pak nezbývá než jít třeba pracovat jinam,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). To se už ve firmě děje. Po rozhovoru s Českou televizí řekla majitelka řidiči Tomáši Sedláčkovi, který na případ upozornil, že v práci končí. Ten zvažuje, že odejde dobrovolně sám jako jeho kolega Petr Hanus.