V Drásově instalovali makety srnců podél silnice. Po týdnu je museli odstranit

Události: Makety srnců musela radnice odstranit (zdroj: ČT24)

Chtěli ochránit lesní zvěř, místo toho podle policistů ohrozili řidiče. Radnice Drásova na Brněnsku umístila na začátku týdne podél silnice makety srn. Řidiče tím chtěli upozornit na častý výskyt zvířat u frekventovaného úseku. Po pár dnech je ale museli nechat odstranit.

V úseku mezi Tišnovem a Drásovem na Brněnsku není mrtvá srna u silnice nic neobvyklého. „Od jara do teď tady bylo víc než dvacet kusů sražených zvířat,“ říká předseda místního mysliveckého sdružení Zdeněk Sítař.

Vedení obce se proto rozhodlo umístit podél silnice šest maket zvířat. Řidiče tak chtěli na hrozící riziko upozornit. „Oficiální dopravní značení zjevně nefunguje, protože málokterý řidič tu jede devadesát a tak, aby předvídal výskyt zvěře. Telefonicky jsme si vyžádali souhlas od správců Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje,“ vysvětluje také starostka Drásova Martina Bočková (nestr.).

Ten ale podle vedení silničářů nestačí, potřeba je písemné povolení. Obec tak po pár dnech musela nechat plastová zvířata odstranit. Za nelegální umístění makety nebo podobného předmětu v ochranném pásmu silnice mohou policisté navíc udělit pokutu, a to do výše tři sta tisíc korun.

Obec musí podat žádost

„Hrozí, že řidič, který bude provádět úhybný manévr, v případě, že takovou maketu zaznamená, zejména za snížené viditelnosti, se může střetnout s protijedoucím vozidlem. Odpovědnost jde potom za tím, kdo tam tu maketu umístil,“ vysvětluje vedoucí Odboru dopravní policie Jihomoravského kraje Jindřich Rybka.

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Romana Hanáka tak v případě, že by obec chtěla makety vrátit na místo, musí podat žádost. „Pokud bude mít souhlasy, může tyto makety znovu umístit,“ dodává Hanák. 

O písemné povolení starostka žádat neplánuje. Dva plastové srnce věnuje dětem do mateřské školy, ostatní umístí na naučnou mysliveckou stezku poblíž obce.