VUT spustilo laboratoř s 5G sítěmi. Výzkumníci v ní budou testovat chytré domácnosti nebo průmysl

Vysoké učení technické v Brně (VUT) v úterý otevřelo novou laboratoř zaměřenou na komunikační sítě páté generace, takzvané 5G sítě. Firmy v ní mohou testovat nebo pracovat na vývoji zařízení v oblasti internetu věcí, který se využívá třeba pro chytré domácnosti. Sloužit bude rovněž pro výuku studentů. Odborníkům z ústavu telekomunikací se podařilo provoz nové laboratoře spustit po dvou letech. Zájem o ni má už nyní řada českých i zahraničních firem.

Startupy si mohou v laboratoři ověřit například návrh desky plošného spoje v rentgenové komoře, mohou vyzkoušet odolnost svého zařízení vůči klimatickým změnám v teplotní komoře nebo v bezodrazové komoře otestovat anténní systémy. Zástupci elektrofakulty ve spolupráci se specialisty z Vodafonu, který 5G sítě pro internet věcí provozuje, doporučí výrobcům také vhodné komunikační principy pro dosažení maximální výkonnosti a poradí i s vývojem bateriově napájených zařízení.

„V první fázi je bezplatná konzultace, kdy si se zákazníkem řekneme, jestli mu v laboratoři dokážeme pomoct. Pokud ano, tak se přesuneme do dlouhodobější spolupráce, kdy se mu bude věnovat akademický pracovník,“ uvedl výzkumník Pavel Mašek.

Takových vědeckých pracovníků může laboratoř nabídnout sedm. „Zaměřujeme se na průmyslový a zákaznický internet věcí. Do průmyslového spadají například elektroměry a vodoměry, které automaticky budou zasílat data a budou schopny samostatné komunikace. Zákaznický obsazuje vývoj senzorů pro ovládání domácnosti, kde vše komunikuje přes 5G sítě a my nabízíme možnost ověření komunikace i vývoj senzorů,“ sdělil Mašek.

Množství dat v online prostoru vzroste i kvůli průmyslu

Specialisté z oblasti telekomunikací očekávají, že do dvou let vzroste objem přenášených dat na světě až osminásobně. Kromě chytrých telefonů totiž vzniká celý digitální ekosystém, kde spolu online komunikují továrny založené na principech Průmyslu 4.0, lidé ovládají svou kuchyň i celou domácnost na dálku a doprava se rovněž stává autonomní.

„Pojem internet věci je starý asi deset dvacet let, ale pořád je poměrně veliká nedůvěra zákazníků a obecně je tento segment ještě na začátku a zákazníci poznávají výhody i nevýhody. Chytrá domácnost klade velký důraz na zabezpečení, aby například, když si uživatel zapomene změnit heslo, na jeho domácnost někdo nezaútočil. I tomu se věnujeme a máme tady zařízení na otestování odolnosti vůči útokům,“ poznamenal Mašek.

Brněnská laboratoř je podle něj unikátní v České republice i střední Evropě, umožňuje vývoj a testování zařízení s využitím takzvaných Cellular IoT technologií, tedy NB-IoT a LTE Cat-M. Náklady odhaduje na jednotky až desítky milionů korun, z čehož většinu hradí tuzemský operátor. Podle odhadů odborníků bude 5G sítě do dvou let používat polovina Severní Ameriky, třetina Asie a zhruba pětina západní Evropy. V současnosti je v dosahu této mobilní sítě i 3,5 milionu lidí v České republice.