Šest největších bank v Česku loni zvýšilo čistý zisk o 30,6 procenta

Šest největších bank v zemi loni vydělalo 76,25 miliardy korun. Jejich čistý zisk se meziročně zvýšil o 30,6 procenta. Podle analytiků jim ke zlepšení výkonnosti pomohly vyšší úrokové sazby. Na šest největších bank se vztahuje mimořádná daň, takzvaná windfall tax. Z jejího výnosu chce stát hradit náklady na zavedení stropů na ceny energií.

„(Bankám) svědčí prostředí vyšších sazeb, zároveň v první půlce roku rozvolňovaly rezervy. Lze říci, že finanční domy udržují navzdory inflačním tlakům dobrou nákladovou disciplínu,“ zhodnotil výsledky největších bank v Česku analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

„Banky obchodované na pražské burze, tedy Moneta, Komerční banka a rakouská Erste, vykázaly robustní růst výnosů i čistého zisku,“ uvedl analytik XTB Tomáš Cverna. Podle něj se na výnosech nejvíc podílel růst čistých úrokových výnosů. „I přes zvyšující se úrokové sazby na hypotékách jejich objem poskytnutých bankami vzrostl,“ doplnil Cverna. Kapitálová přiměřenost bank se podle něj udržuje na silné úrovni i přes zhoršení ekonomické situace.

České spořitelně loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 42,2 procenta na 20,2 miliardy korun. Čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun. Čistý zisk Komerční banky se zvýšil o 37,9 procenta na 17,6 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v loňském roce čistý zisk 8,22 miliardy korun, meziročně o 21 procent víc. Raiffeisenbank zvýšila čistý zisk o 61 procent na 7,54 miliardy korun. Zisk Monety Money Bank vzrostl o 30,2 procenta na 5,19 miliardy korun.

Některé banky prý nečekají vliv nové daně na hospodaření

Největší bankovní domy budou od letošního roku v Česku platit daň z mimořádných zisků. Windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Cverna připomněl, že Komerční banka i Moneta Money Bank nečekají výrazný vliv daně na své hospodaření.

Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií. Kromě bankovnictví se windfall tax vztahuje i na energetiku, petrochemii a těžební průmysl. Daň se bude platit zálohově, výše záloh se bude vypočítávat podle zisku z loňského roku.