České úřady zmrazily peníze první ruské banky. Jejich prostřednictvím ovládala strojírnu Pilsen Steel

Události: Další zmrazený ruský majetek (zdroj: ČT24)

České úřady obstavily v rámci sankcí peníze první ruské banky. Finanční analytický úřad (FAÚ) zmrazil zhruba 175 milionů korun sankcionované VEB RF. Peníze byly na účtech zkrachovalé plzeňské společnosti Pilsen Steel, kterou ruská banka dříve ovládala.

Vedení banky VEB RF, v Rusku pod názvem Vněšekonombank, se zodpovídá přímo Vladimiru Putinovi – její ředitel mu musí pravidelně referovat o stavu této instituce. Na sankčním seznamu EU je tento státní finanční ústav už od jara.

VEB RF v minulosti prostřednictvím své firmy VEB Kapital ovládala plzeňské strojírny Pilsen steel, které jsou dnes v konkurzu. „Jde o subjekty na seznamu protiruských sankcí, což má významný vliv na rychlost řízení,“ uvedl konkurzní správce Jaroslav Brož.

Pilsen Steel se ocitla v insolvenci už v roce 2019 a ruská banka, která firmu v minulosti úvěrovala, nyní v rámci konkurzu chtěla své peníze zpět. Finanční analytický úřad je ale zmrazil.

„Finanční analytický úřad nejenže deklaruje zmrazení, ale také následně bude rozhodovat o tom, jak s těmi finančními prostředky naložit,“ podotýká Brož. Obstaveno tak bylo zhruba 175 milionů korun a ruský zástupce majitele strojíren se k současné situaci odmítá vyjadřovat.

Úřady prověřují další ruské banky

Další ruská banka prověřovaná českými úřady je ERB banka. Většinový vlastník Rus Roman Popov čelí v Česku obvinění, že způsobil škodu skoro půldruhé miliardy korun a policie se snaží dohledat jeho majetek. Stíhaný bankéř Popov má také blízko Kremlu. V současné době pobývá v Rusku a část majetku převedl na podnikatelku Irinu Chirkovovou z Karlových Varů. Také ona se pro ČT odmítla vyjádřit.

Na základě nového sankčního zákona v současnosti vytváří ministerstvo zahraničí takzvaný národní sankční seznam. Spolupracuje mimo jiné s policií a tajnými službami. Informace o prvních zařazených subjektech by mohly být známy během měsíce.