Česko pracuje na vlastním sankčním seznamu. Ministerstvo zahraničí vyčlení speciální oddělení

Události: Zmrazování ruských majetků (zdroj: ČT24)

Příští rok by Česko mělo mít vlastní sankční seznam. Takzvaný Magnitského zákon schválený letos reaguje na ruskou agresi vůči Ukrajině a jeho paragrafy umožní uvalit postihy i na lidi, kteří nejsou na celoevropském soupisu. O tuto národní evidenci se bude starat ministerstvo zahraničí. Úřady dosud často narážely na nedostatečné kompetence a anonymní firmy.

„Možnost uvalit sankci zákazu vstupu nebo zmrazení majetku je významným nástrojem. Ne vždycky se to podaří na úrovni evropské sedmadvacítky a v tento moment pak nastoupí naše národní sankce. Nyní jsme ve fázi, kdy budeme budovat kapacity, aby ministerstvo dokázalo celou agendu posunout dál,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Do pracovní skupiny se zapojí třeba i zástupci tajných služeb. Aktuálně se hodnota zmrazených ruských majetků v Česku pohybuje kolem deseti miliard korun.

Seznam vznikne v prvním čtvrtletí 2023

Vnitrostátní sankční seznam povede ministerstvo zahraničí, které bude zároveň navrhovat zařazení jednotlivých subjektů. Změnu musí ještě schválit vláda. Kvůli sankční agendě v Černínském paláci vznikne nové oddělení.

„Bude jedno místo, kde se to vše na ministerstvu bude scházet. Seznam začne vznikat v prvním čtvrtletí roku 2023, budeme na tom intenzivně pracovat,“ podotkl také Lipavský. 

Samotné uplatňování sankcí má na starosti Finanční analytický úřad (FAÚ). Se začátkem ruské agrese jeho agenda narůstala. „K personálnímu posílení již došlo, v rámci organizace úřadu jsme udělali změnu, vytvořili jsme samostatné oddělení. Od začátku roku dostaneme další tabulková místa,“ dodal ředitel FAÚ Jiří Hylmar.

Dohlížet bude sněmovní komise

Práci úředníkům zjednodušila, například v oblasti administrativy, i zrychleně přijatá novela zákona o uplatňování mezinárodních sankcí. Na chod úřadu dohlíží sněmovní kontrolní komise, která dřív apelovala mimo jiné na personální posílení. „Myslím, že FAÚ se s tím vypořádal dobře, celkové objemy zmrazených majetků převýšily deset miliard korun,“ uvedl předseda sněmovní komise pro kontrolu FAÚ Michal Zuna (TOP 09).

„Určitě se po Novém roce budeme scházet a zhodnotíme (loňský) rok. Řekneme si, co se ještě může zlepšit,“ dodal člen komise pro kontrolu FAÚ Jan Hrnčír (SPD).

S ohledem na vznik národního sankčního seznamu se podle Hylmara očekává rozšíření agendy. Národní sankční zákony mají kromě Spojených států a Velké Británie také například země Pobaltí. Některé státy jako Finsko zvolily cestu zákonů, které mohou omezit nabývání majetku lidem mimo EU.