TÉMA

Magnitského zákon

Rusko působí proti stabilitě v Česku, oznámil Lipavský. Na sankčním seznamu jsou další lidé

Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku, je hrozbou pro bezpečnost, uvádí nová Bezpečnostní strategie ČR, kterou ve středu schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Jan Lipavský (Piráti). Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, také Čína zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost. Česko také zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Jde o druhý zápis na sankční seznam, před dvěma měsíci na něj Česko zařadilo kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu moskevského patriarchu Kirilla.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:13|

Česko pracuje na vlastním sankčním seznamu. Ministerstvo zahraničí vyčlení speciální oddělení

Příští rok by Česko mělo mít vlastní sankční seznam. Takzvaný Magnitského zákon schválený letos reaguje na ruskou agresi vůči Ukrajině a jeho paragrafy umožní uvalit postihy i na lidi, kteří nejsou na celoevropském soupisu. O tuto národní evidenci se bude starat ministerstvo zahraničí. Úřady dosud často narážely na nedostatečné kompetence a anonymní firmy.
31. 12. 2022|

Stát nemá k odhalování ruského majetku v Česku dostatečné kapacity, upozorňuje redaktor Hynek

Na konci dubna ministerstvo financí informovalo, že v Česku se podařilo zabavit ruský majetek v celkové hodnotě přibližně jedné miliardy korun. Reportér ČT Jiří Hynek, který se této problematice věnuje již dvě dekády, ale upozorňuje, že jde pouze o zlomek skutečně investovaného objemu peněz. Podle Jiřího Skuhrovce z Datlab Institutu je k odhalování ruského majetku v Česku potřeba „spousta datové alchymie“.
25. 11. 2022|

Magnitského zákon by mohl platit i v Česku. Sněmovna podpořila uvalování národních sankcí

Česko možná bude moci uvalovat národní sankce za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech na jednotlivce a další subjekty i mimo sankční seznam Evropské unie. Stát by mohl dotčeným například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Předpokládá to vládní návrh zákona, který ve středu podpořila v úvodním kole sněmovna.
13. 7. 2022|

Litva je průkopníkem protiruských kroků, sankční zákon teď projednají i čeští poslanci

Poslanecká sněmovna má v tomto týdnu projednat návrh sankčního zákona. Umožní zejména účinněji postihovat lidi a firmy napojené na režim ruského prezidenta Vladimira Putina. Nově by také bylo možné vytvářet národní sankční seznam. Jde o obdobu takzvaného Magnitského zákona, který už přijalo přes třicet zemí; jedním z prvních evropských států byla Litva.
12. 7. 2022|

Lipavský předloží vládě takzvaný Magnitského zákon. Umožní zmrazit další majetky

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v červnu předloží vládě návrh takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv. Kabinet v programovém prohlášení avizoval termín do konce roku 2023, ruská invaze na Ukrajinu ale přiměla vládu k urychlení přípravy předlohy, řekl Lipavský na tiskové konferenci.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 12:35|