Schodek rozpočtu klesl v červnu na 183 miliard

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 183 miliard korun z květnových 189,3 miliardy korun. Loni ke konci června rozpočet vykázal deficit 265,1 miliardy korun, což byl nejhorší výsledek za první půlrok od vzniku České republiky. Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Po tradičně slabším květnu přinesl červen pozitivní vývoj hospodaření rozpočtu a druhý letošní přebytkový výsledek. Nad očekávání dobře se v červnu vyvíjelo inkaso daně z příjmů právnických osob,“ vysvětlil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Pozitivní vývoj vidí ministr také u inflací posíleného inkasa DPH. „Vyšší daňové příjmy zapojíme do připravované novely rozpočtu, což vládě umožní ochránit ohrožené domácnosti před dopady zdražování,“ podotkl. Na výdajové straně upozornil na meziročně o čtrnáct procent vyšší investice, na které v květnu a červnu směřovalo z rozpočtu téměř čtyřicet miliard korun.

Stanjura chce, aby v rámci připravované novely státního rozpočtu na letošní rok byl schodek pod 330 miliardami korun. Nyní je rozpočet schválen s deficitem 280 miliard. Novelu rozpočtu ministr předloží vládě v červenci.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci června meziročně stouply o 74,2 miliardy na 787 miliard korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 80,5 miliardy na 694,8 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu pak meziročně klesly o 7,9 miliardy na 970 miliard korun.

Vládní dluh stoupl

Podle statistiků stoupl dluh vládních institucí v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 171 miliard na 2,684 bilionu korun. Míra zadlužení se ale snížila ze 43,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 42,8 procenta. Ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku se dluh zvýšil o 117 miliard korun a míra zadlužení o 0,8 procentního bodu.  

Hospodaření vládních institucí skončilo v prvních třech měsících roku ve schodku 94,1 miliardy korun, což byl meziročně o 47,7 miliardy korun lepší výsledek. Největší podíl na tom mělo především hospodaření ústředních vládních institucí, které skončilo ve schodku 102,5 miliardy, ale meziročně se vylepšilo o 53,3 miliardy korun. Místní vládní instituce hospodařily s přebytkem 5,1 miliardy a hospodaření fondů sociálního zabezpečení skončilo v přebytku 3,4 miliardy korun.