Sberbank CZ přišla o licenci, soud ji poslal do likvidace

Události: Sberbank CZ přišla o licenci (zdroj: ČT24)

Česká národní banka odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Rozhodnutí nabylo právní moci posledního dubna. Důvodem odebrání licence byla skutečnost, že Sberbank nebyla schopna plnit své závazky vůči klientům, uvádí ČNB. Městský soud v Praze v pondělí odpoledne poslal banku do likvidace a jmenoval likvidátorkou Jiřinu Lužovou. Situaci Sberbank CZ navázané na Rusko zhoršil odliv vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

ČNB rozhodla o odnětí bankovní licence Sberbank CZ 14. dubna. Banka následně nevyužila zákonnou lhůtu patnácti dnů na podání rozkladu, a proto rozhodnutí nabylo právní moci. Od 30. dubna tedy Sberbank CZ nesmí přijímat vklady, poskytovat úvěry a vykonávat další činnosti s výjimkou těch, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků. 

Na návrh ČNB jmenoval Městský soud v Praze likvidátorkou banky Jiřinu Lužovou, která v minulosti vedla likvidaci další banky s ruskými kořeny ERB Bank. Po stanovení likvidátora by měl začít proces likvidace banky. Restrukturalizace podle insolvenčního zákona nepřichází v úvahu.

Likvidátor posoudí solventnost Sberbank CZ a podle výsledku tohoto posouzení bude následovat buď likvidace, nebo insolvenční řízení. Likvidátor by měl začít zpeněžovat majetek Sberbank CZ a postupně z výnosů prodeje majetku uspokojovat věřitele. V rámci likvidace jsou věřitelé uspokojováni poměrně, v rámci insolvenčního řízení podle pořadí daného zákonem.

Vyplacena je většina náhrad vkladů

Řízení o odnětí povolení působit jako banka zahájila ČNB se Sberbank CZ letos 28. února. Banka přestala být schopna plnit závazky vůči klientům. „Zhoršení likvidní situace způsobil významný odliv klientských vkladů v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem,“ připomíná ČNB. Garanční systém finančního trhu zahájil v březnu výplatu náhrad pojištěných vkladů. Vyplaceno jich je dosud devadesát procent.

Peníze jsou vypláceny prostřednictvím poboček Komerční banky, a to maximálně do 2 499 500 korun na jednoho vkladatele. Ve vybraných případech mohou klienti požádat o vyšší náhradu, ale jinak budou muset klienti s větší uloženou částkou čekat na vypořádání likvidace banky. Peníze měly ve Sberbank CZ i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.