Mimořádná dávka za mírnějších podmínek. Maláčová nastínila možnosti pomoci kvůli energiím

Brífink MPSV k situaci na trhnu s energiemi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) informovalo o možnostech pomoci lidem čelícím skokovému zvýšení cen energií. Šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD) mimo jiné oznámila, že lidé, kteří změní do konce roku dodavatele poslední instance (DPI) za běžného, budou moci na zaplacení vysokých úhrad za energie využít dávku mimořádné okamžité pomoci. Podmínky jejího přidělení se pro tento případ zmírní.

„Mimořádná okamžitá pomoc na mimořádnou událost bude časově limitovaná. Do konce tohoto roku budou lidé muset přejít k novému dodavateli. Pravděpodobně pak obdrží velmi vysokou částku, nebo fakturu. Pokud nebudou mít dostatek financí, tak jim pomůžeme,“ řekla ministryně. Dočasné poskytování pomoci má podle ní lidi motivovat, aby si co nejrychleji našli běžného dodavatele.

V polovině října oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku. Jejích 900 tisíc klientů tak zůstalo bez stálého dodavatele a čelí někdy až několikanásobnému navýšení záloh za energie.

MPSV původně uvedlo, že tuto situaci nelze řešit dávkou mimořádné okamžité pomoci, jak navrhoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Svůj postoj ovšem změnilo.

Podle Maláčové je aktuálně nutné co nejdříve přejít k běžnému dodavateli. Poté klienti obdrží vyúčtování. S ním budou moci případně zažádat o dávku mimořádné okamžité pomoci, která patří mezi dávky hmotné nouze, u nichž se posuzuje příjem žadatele i ostatních členů rodiny i majetek – dostanou ji proto jen lidé ve vážné tísni.

Pro ty, na které dopadl konec dodavatelů energií, však ministerstvo práce podmínky zmírní. Pokud nebudou mít úspory vyšší než dvojnásobek životního minima své domácnosti a k tomu dvojnásobek nákladů na bydlení, dostanou na uhrazení faktury peníze. „Bude to hranice, ke které nebudeme k majetku přihlížet,“ vysvětlila ministryně. Kolik by stát mohl na mimořádné dávky na úhradu energií vydat, neupřesnila.

Lidé, kteří už zálohy či jejich část zaplatili a dostali se kvůli tomu do hmotné nouze, mohou o mimořádnou dávku žádat už nyní. Pokrýt by jim měla ostatní výdaje, na které kvůli úhradám energií nemají. Týká se to například částky na nájem či na zimní oblečení pro děti. U této pomoci se už příjem a majetek ale bude posuzovat podle běžných pravidel. „Peníze mohou žadatelé dostat do několika desítek minut,“ dodala Maláčová.

Dva tisíce úředníků k dispozici

Úřady práce vyčlení na agendu dávek kvůli energiím úředníky. „Celkově alokujeme na celou záležitost tisícovku úředníků na příjem a tisícovku na administraci. Předpokádáme, že tak budeme schopni zprocesovat 10 tisíc žádostí týdně,“ konstatovala ministryně a doplnila, že pracovníci úřadů často žadatelům volají o doplnění podkladů. Lidé by tak podle ní neměli ignorovat hovory s telefonním číslem začínajícím 900.

Ministerstvo práce připravilo podle Maláčové také novelu k dávkám na bydlení. Navrhuje v ní zvláštní příspěvek, který by se mohl při skokovém růstu nákladů vyplácet. Šéfka resortu o změně zákona jedná i se zástupci pětikoalice. Chce usilovat o schválení normy ve sněmovně hned při prvním projednávání, aby změna platila od ledna.