Nový blok Dukovan by měl financovat ČEZ, myslí si Babiš

Dukovany – Výstavbu nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany by měla z vlastních peněz financovat energetická skupina ČEZ. Po návštěvě elektrárny to prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Aktualizaci státní energetické koncepce, která počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky, schválila v pondělí vláda. V sobotu navštíví dukovanskou elektrárnu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nové jaderné bloky by se podle Babiše měly stavět v Dukovanech i v Temelíně. Osobně za prioritu považuje Dukovany. „Pravděpodobně bude zvolena strategie – první blok v Dukovanech a potom paralelně připravovat Temelín a další blok v Dukovanech,“ nastínil šéf státní kasy.

Na výstavbu prvního z nových dukovanských bloků podle něj firma ČEZ, která obě jaderné elektrárny provozuje, peníze má. „Jsem o tom přesvědčen, že ČEZ může ten první blok zvládnout z vlastních zdrojů,“ nechal se slyšet ministr. Další jaderné bloky by prý mohly být financovány jinou formou.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš poukázal na to, že firma je nejméně zadlužená ze všech velkých evropských energetik, takže by si financování stavby z vlastních zdrojů mohla dovolit. Budování nového bloku by mohlo začít kolem roku 2025, provoz sedm let poté.

„Jaderná elektrárna Dukovany patří mezi nejspolehlivější v Evropě. Takže pokud někde začít s obnovou jaderných bloků, tak se skutečně nabízí tato lokalita,“ souhlasí jednatel ENA Vladimír Štěpán a dodává: „Jeden blok by mohl být v silách ČEZu, ale i tak to pro něj bude velké finanční zatížení, o tom není pochyb.“

Musíme vyřešit návratnost projektu, míní šéf ČEZu

Podle aktualizované státní energetické koncepce budou hlavním zdrojem energie v Česku jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr Babiš se také dohodli, že vláda nebude garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů, což ČEZ dříve zmiňoval v souvislosti s dostavbou jaderných elektráren.

„Otázkou je, jakým způsobem zajistit elementární návratnost projektu. Což je samozřejmě důležité pro společnost ČEZ i pro věrohodnost tendru na dodavatele. Takže tuto debatu povedeme. Všude na světě, kde se staví jaderné elektrárny, je to ve spolupráci se státem,“ doplnil nyní Beneš. Jelikož vláda loni odmítla garantovat výkupní ceny elektřiny z nových jaderných zdrojů, zrušil ČEZ tendr na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín.

Výstavbu nového bloku v Dukovanech prosazují už několik let i místní politici. Předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš řekl, že považuje schválení státní energetické koncepce v současném znění za důležitý krok dopředu. „Pro region je to vzkaz úžasný, nicméně je to první vyhraná bitva, nikoli válka.“

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s celkovým výkonem 2040 megawattů. Na místě plánované nové výstavby se provádí geologický průzkum, jedná se o kilometr čtvereční pozemků směrem ke Slavěticím. ČEZ zatím v Dukovanech zvažuje stavbu bloku s výkonem od 1200 MW do 1700 MW a jednou chladicí věží vysokou 180 metrů (současné chladicí věže Dukovan měří 120 metrů).

K projednávání Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, který mimo jiné řeší, jak financovat výstavbu nových jaderných zdrojů, se vláda vrátí 3. června.