Čeká Vítkovice Steel stěhování do Ruska? Ano, tvrdí zmocněnec

Ocelářské společnosti Vítkovice Steel v Ostravě hrozí přestěhování do Ruska a propuštění většiny zaměstnanců, tvrdí vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala ve zprávě za rok 2014, kterou v pondělí projedná vláda. Materiál má k dispozici ČTK. Firma takové tvrzení ale odmítá, její mluvčí to označil za nesmysl. Cienciala ve zprávě upozorňuje i na další sociální hrozby obou krajů.

Ekonomika ČT24: Budou se Vítkovice Steel stěhovat do Ruska? (zdroj: ČT24)

Vítkovice přitom už v polovině února prohlásily, že ke konci září tohoto roku definitivně zavřou svou ocelárnu, což znamená pro zhruba 200 až 205 lidí ztrátu zaměstnání. Předseda představenstva společnosti Dmitrij Ščuka nicméně tehdy poznamenal, že ocelárna je pouze jedním z provozů podniku a že ostatní provozy se budou dále rozvíjet. (čtěte více)

„Hrozí ukončení všech provozů a přemístění do Ruska, tj. ztráta 1000 pracovních míst,“ uvádí ale ve zprávě Ciencala. Právě zhruba 1000 lidí firma podle svých dřívějších vyjádření v současnosti zaměstnává. Informaci dnes vyvrátil mluvčí společnosti Vítkovice Steel Jaromír Krišica, který prohlásil, že uzavření všech provozů nehrozí. „Tato informace není pravdivá a považujeme ji za naprosto nesmyslnou,“ řekl.

O tom, že by měla společnost z Česka odejít, nemá žádné informace ani viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář, který má ve své kompetenci právě průmysl. „Osobně pro to nevidím důvod,“ uvedl a dodal, že takové přestěhování a vybudování nového týmu je velmi obtížné.

Třetí největší česká hutní firma Vítkovice Steel patřila od roku 2005 do loňska ruské ocelářské a těžařské skupině Evraz Group. Od počátku loňského dubna drží stoprocentní podíl ve firmě skupina soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru.

Vítkovicemi to jenom začíná

Vládní zmocněnec ve zprávě zároveň upozorňuje i na pravděpodobné pokračování propouštění v černouhelné OKD, která dnes zaměstnává 11 tisíc vlastních zaměstnanců a další tři tisíce lidí pracují pro dodavatelské firmy. Řadu z nich ale letos čeká výpověď, podle samotné OKD by mělo jít o zhruba 1600 lidí. Tři stovky zaměstnanců firma propustí ke konci dubna a dalších přibližně 500 jich odejde během roku přirozenou cestou, tedy například do důchodu či jiného zaměstnání. Přes 800 lidí pak bude muset odejít z externích dodavatelských firem. (čtěte více) Podle zmocněnce ale dosud OKD nevyčíslilo personální vývoj v dalších letech. „Podle neoficiálních informací se odhaduje propouštění na zhruba 1000 osob každý rok,“ uvedl ve zprávě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cienciala v materiálu také zmiňuje, že není naplňováno usnesení z roku 2002, kterým vláda přislíbila na revitalizace po hornické a hutnické činnosti v Moravskoslezském kraji asi 20 miliard korun. Ke konci roku 2013 totiž bylo vyčerpáno pouze sedm miliard korun. Stát podle něj neplní ani ekologické privatizační závazky. Uvedl, že náklady na odstranění starých ekologických zátěží na Ostravsku představují částku 17,4 miliardy korun, do konce roku 2013 však bylo realizováno jen 4,65 miliardy korun.

Za největší hrozbu Ústecka ale Cienciala označil stále pokračující útlum tradičního, zejména energetického a chemického průmyslu, který je dnes ještě umocňován těžebními limity. Pokud nedojde k jejich prolomení, měla by kolem roku 2022 skončit těžba v dolu ČSA, který patří společnosti Severní energetická. Podle Ciencialy bude tím pádem v těžebních a navazující provozech a odvětvích zrušeno 6268 pracovních míst. Naopak v případě pokračování těžby může přibýt až 5859 pracovních míst.

ČTĚTE: O limitech rozhodneme v červenci, slíbil Mládek v Ústí

Zmocněncem vlády pro řešení problémů Moravskoslezského a Ústeckého kraje je Cienciala od začátku loňského roku. Od července 2013 do ledna 2014 byl členem Rusnokovy vlády jako ministr průmyslu a obchodu.

Vydáno pod