V OKD skončí dalších 300 zaměstnanců a 800 lidí z externích firem

Karviná - Těžební společnost OKD letos propustí tři sta zaměstnanců a skončí také více než osm set lidí z dodavatelských firem. Důvodem je pokles těžby především v důsledku nízkých cen uhlí ve světě. Firma příští rok vytěží o téměř milion tun uhlí méně než loni.

Šéf hornických odborů Jaromír Pytlík potvrdil, že OKD má letos v plánu propustit dalších tři sta zaměstnanců. Ke konci minulého roku ve firmě skončil stejný počet lidí. Z dodavatelských firem přijde o práci více než 820 osob. „Nesouhlasíme s propouštěním zaměstnanců, u kterých nedojde k dohodě se zaměstnavatelem. Budeme trvat na tom, aby se firma zbavila přednostně lidí z dodavatelských firem,“ uvedl Jaromír Pytlík.

Mluvčí těžební společnosti Marek Síbrt řekl, že snižování stavu zaměstnanců je odrazem objemu těžby. Ta se oproti loňsku sníží na 7,8 milionu tun uhlí, což je o 800 milionů tun méně než v předchozím roce. „Optimalizace počtu zaměstnanců je toho logickým důsledkem. Podobně jako loni se chceme zaměřit na zaměstnance kolem důchodového věku a na lidi sociálně zajištěné,“ uvedl Síbrt. Dodal, že společnost se nepotýká jen s nízkými cenami uhlí. „Problémem jsou také tenčící se dostupné zásoby,“ uvedl.

Do roku 2021 má těžba poklesnout na polovinu

Společnost OKD má nyní zhruba 11 tisíc zaměstnanců, více než 3 tisíce lidí pracuje také v dodavatelských firmách. Ještě v roce 1989 měla firma 54 tisíc zaměstnanců, roku 1994, po útlumu v ostravské části uhelné pánve, byl stav kolem 30 tisíc. Další pokles je nevyhnutelný. Podle dlouhodobých výhledů těžařů by se měla do roku 2021 těžba snížit na 4 miliony tun ročně, po roce 2023 na 2 miliony tun.

OKD je jediným producentem černého uhlí v zemi. Těží ve čtyřech dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Je dceřinou společností New World Resources, která po nedávné finanční restrukturalizaci většinově patří skupině CERCL Mining. Poloviční podíl v ní má český miliardář Zdeněk Bakala.