Stížnosti a pokuty zabraly. Vlakoví dopravci Arriva a Leo Express odstraňují nedostatky

Dva kraje – Pardubický a Liberecký – se dostaly do sporu se soukromými dopravci, kteří od konce loňského roku provozují některé regionální železniční tratě. Uděleny již byly vysoké pokuty a další ještě možná budou následovat. K nejzazšímu kroku, vypovězení smlouvy, však zřejmě nedojde.

Arriva zajišťuje v Libereckém kraji od poloviny prosince rychlíkové spoje z Tanvaldu na Prahu a z Nového Boru na Kolín. Zajišťuje i regionální vlaky z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem.

Kraj vyměřil dopravci pokutu 815 tisíc korun, o něž firmě zkrátí vyplácené zálohy. Sankce je jen za prosinec, a nebude tak zřejmě konečná. Konkrétně za problémy s odbavením dostala Arriva pokutu 495 tisíc korun, dalších 320 tisíc vyměřil kraj za nefunkční informační systém, který byl v němčině. Většinu nedostatků  již firma odstranila. 

Při páteční jízdě zjistili redaktoři ČT, že platební kartou nešlo platit na trati  Liberec – Lomnice nad Popelkou. Použití karty Opuscard už bylo bez problémů.

Události v regionech: Potíže s některými soukromými dopravci na železnici (zdroj: ČT24)

Jízdní řády zůstaly stejné. Vlaky Arrivy jsou ale rychlejší než ty, které na trati provozovaly České dráhy. Proto v každé stanici několik minut stojí. Do budoucna chce kraj zkrátit jízdní dobu mezi Libercem a Jaroměří skoro o půl hodiny.

Konkurence je však podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) přínosem. Dopravce nasadil nízkopodlažní vlaky, cena, kterou kraj platí, je prý výrazně nižší, než kolik požadovaly České dráhy. Původně chtěl totiž kraj jen o dva roky prodloužit původní smlouvu s národním dopravcem. „Cena ale byla příliš vysoká,“ řekl Sviták.

Interiér vlaku, který patří Arrivě
Zdroj: ČT24

Do střetu s krajem se dostal i dopravce Leo Express na Orlickoústecku. Jeho vlaky jezdí na tratích 024 Ústí nad Orlicí – Mlýnický Dvůr a 025 Dolní Lipka – Hanušovice.

Pardubický kraj kritizoval, že chybí wi-fi, nefungují karty Iredo, v některých vlacích nebyli průvodčí. Kraj pohrozil dopravci výpovědí, pokud nesjedná nápravu. Hejtmanství se k tématu vyjádří v pondělí až po jednání se zástupci Leo Expressu, řekl mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Mluvčí dopravce Emil Sedlařík k tomu uvedl, že Leo Express již odstranil všechny nedostatky. „Plně funguje odbavování cestujících i wi-fi a na palubách všech spojů jezdí stevardi Leo Express. Byl doškolen další palubní personál. Směny na všech vlacích jsou nyní obsazeny. Vlaky jezdí bez zpoždění a od začátku provozu se nestalo, že by Leo Express nepřepravil cestující,“ řekl Sedlařík. Podle něj funguje i odbavování Iredo, u něhžo se také vyskytly potíže. 

Leo Express na Orlickoústecku
Zdroj: ČT24