Bílina, Plzeň, Ústí nad Labem, Jeseník a Vary. Tato města otestují nejmodernější síť 5G

Mobilní technologie 5G budou přednostně testovat města Bílina, Karlovy Vary, Jeseník, Ústí nad Labem a Plzeň. V příštích dvou letech v nich operátoři zavedou vybrané služby chytrých sítí ještě před jejich plošným uvedením. Města zvítězila v soutěži vypsané ministerstvem průmyslu a obchodu, uvedl jeho šéf Karel Havlíček (za ANO).

Česko v současnosti chystá aukci kmitočtů pro sítě 5G. Slibuje si od ní nové služby, ale i posílení konkurence spojené s příchodem čtvrtého operátora. To by mělo přinést například snížení cen mobilních dat.

Města, která vyhrála soutěž, mimo jiné získají experimentální kmitočty pro spuštění sítí, podporu na posílení pracovního týmu, odborné konzultace, budou jim uhrazeny náklady na analytické a další související aktivity a také právo používat označení „Smart 5G město“. Do soutěže se přihlásilo téměř šedesát měst. Vítěze vybírala odborná porota.

V Bílině na bázi 5G chtějí zprovoznit městský kamerový systém a zvýšit tak bezpečnost. V Jeseníku plánují streamovat prestižní sportovní závody a modernizovat Vlastivědné muzeum o interaktivní sekci. Karlovým Varům má 5G pomoci vyvinout digitálního průvodce i rozšířit chytrou hromadnou dopravu. V Plzni budou zkoušet řízení bezpilotních letadel a Ústí nad Labem hodlá mimo jiné testovat autonomní dopravní prostředky v ulicích města.

Ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) řekl, že novinka je velkým lákadlem pro inovativní firmy s vlastním výzkumem a vývojem, které budou chtít své nové technologie ověřovat v 5G prostředí.

„Jsme zase o kus blíže testování samořiditelných aut ve městě. Spolu s otevřenými daty nám technologie 5G otevírá řadu příležitostí pro reálné naplňování konceptů smart city, internetu věcí i provádět s tím spojený výzkum a vývoj. Bude také možné vytvořit takzvanou živou laboratoř pro ověřování nových technologií přímo v praxi,“ uvedl ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje Martin Mata.

Termín aukce se zřejmě posune

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nedávno oznámil plán posunout zahájení aukce kmitočtů pro sítě 5G z letošního podzimu na leden příštího roku. Úspěšní držitelé by měli frekvence získat v polovině roku 2020.

„Můžeme potvrdit, že aukce bude stoprocentně vyhlášena v příštím roce, protože s ní i počítáme v rozpočtu. Nicméně ještě probíhá finální vyhodnocení podmínek a v příštím týdnu bychom měli oznámit, zda ji vyhlásíme v lednu za těch stávajících podmínek, nebo jestli ještě uděláme veřejnou konzultaci,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Aukce měla původně začít již letos na podzim. Jedním z důvodů odkladu bylo pokračující řízení Evropské komise ohledně sdílení sítí mezi operátory O2 a T-Mobile, na které si stěžoval Vodafone.

Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s, což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Vedle vyšší rychlosti je jejich výhodou i kratší odezva proti LTE. Mají tak mimo jiné umožnit rozvoj autonomního řízení nebo internetu věcí.