Soud odvolal likvidátora Harvardského holdingu Častorála. Prý způsobil škodu

Události: Soud nepravomocně odvolal Zdeňka Častorála z funkce (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze odvolal z funkce likvidátora majetku Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeňka Častorála. Podle soudu Častorál způsobil firmě škodu a neplnil své povinnosti.

Představenstvo i dozorčí rada holdingu tvrdí, že Častorál připravil firmu o čtyřicet milionů korun. Častorál ale obvinění odmítá, podle něj bylo účelově vyrobené.

„Žádnou škodu jsem nezpůsobil. Já jsem k tomu dal vyjádření, rozbory a soud to bude řešit,“ řekl Častorál České televizi v červnu, kdy soud začal o jeho odvolání jednat. Likvidátor se současně hájil tím, že před soudy pomohl usvědčit Viktora Koženého a Borise Vostrého z tunelování firmy a chce naopak nechat odvolat další dva likvidátory holdingu.

  • Viktor Kožený a Boris Vostrý dostali za miliardové podvody tresty deset a devět let vězení. Oba jsou stíhaní jako uprchlí.
  • Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy korun a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v Belize, kde získal občanství.
  • Zdroj: ČTK

Holding, který vznikl z Harvardských privatizačních fondů Viktora Koženého, má asi 240 tisíc podílníků. Likvidaci HPH provází řadu let mnoho právních sporů. Vrchní soud v Praze potvrdil koncem roku 2016 jmenování dvou likvidátorů HPH, kterými jsou Dagmar Mixová a společnost Tomko a partneři.

Častorál podal začátkem listopadu 2016 návrh na insolvenci společnosti. Soud první návrh na insolvenci zamítl. Mixová v září 2018 u soudu uvedla, že holding podal na Častorála trestní oznámení. Likvidátor podle ní nechal skartovat archiv firmy a nezúčastňuje se valných hromad.

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil Harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800 tisíc držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků.

Masivní mediální kampaň přiměla statisíce Čechů k tomu, aby s příslibem desetinásobného zisku kupovala kupony a vzápětí je postoupila fondům. Ty vzápětí Kožený spojil a přeměnil na investiční společnosti. Jednoduchý krok mu umožnil, aby získal moc nad penězi, poslal holding do likvidace a jako vítěz veřejné soutěže peníze převedl do zahraničních firem.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize.

Viktor Kožený
Zdroj: ČT24